Ovih pet osobnih podataka nikada ne biste trebali javno objavljivati

Korištenje društvenih medija poput Facebooka može biti izvrstan način da se povežete s ljudima. Međutim, dijeljenje previše informacija na tim stranicama može ugroziti vašu privatnost i dovesti do krađe identiteta. Čak je nesigurno dijeliti i osobne podatke putem servisa za razmjenu poruka kao što je Facebook Messenger, prenosi N1.

Blog Psafe je zato izdvojio pet glavnih lokacija na društvenim mrežama, odnosno Facebooku, gdje bi valjalo izbjegavati dijeljenje i otkrivanje osobnih podataka.

1. Vaša lokacija
Jeste li znali da društvene mreže koriste proces koji se naziva geolociranje kako bi pratile gdje se nalazite svaki put kad objavite post ili tweet? To omogućuje ljudima da precizno odrede vašu lokaciju, što znači da vas bilo tko može uhoditi ili čak prikupiti osobne podatke koji bi vas mogli izložiti opasnosti. Isključite usluge lokacije kako biste izbjegli praćenje.

2. Godina i grad rođenja
Dijeljenje vašeg datuma rođenja na društvenim mrežama zgodan je način da svoje prijatelje podsjetite kada je vaš rođendan, ali najsigurnije je napisati samo dan i mjesec rođenja. Ako navedete godinu i grad u kojem ste rođeni, hakeri mogu iskoristiti te informacije da otkriju određene podatke o vašim financijama.

3. Slike kreditnih kartica i isplata
Ovo je prilično jednostavno. Klonite se dijeljenja financijskih informacija na društvenim stranicama. Svatko tko ima broj vaše kreditne kartice i datum isteka može koristiti vašu karticu za naručivanje stvari online.

4. Vaša adresa i broj telefona
Ne samo da dijeljenje vaše kućne adrese pruža kradljivcima identiteta važan dio informacija, već omogućuje provalnicima da lociraju gdje stanujete. Posebno može biti opasno ako kažete da ste na odmoru, jer to praktički poziva provalnike u vaš dom. Također, izbjegavajte dijeljenje telefonskog broja – svatko tko ga ima može koristiti usluge obrnutog pretraživanja kako bi pronašao vašu adresu.

5. Slike vaše vozačke dozvole
Možda želite svojim prijateljima pokazati  luckastu fotografiju na svojoj vozačkoj dozvoli ili sličnom dokumentu, ali razmislite o ovome: kradljivci identiteta koji dobiju tu sliku vaše dozvole automatski će imati sve informacije koje su im potrebne. Štoviše, svima ćete otkriti svoju kućnu adresu.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?