Pet potresnih sportskih priča: Zbog ovoga će vam krenuti suze na oči – video

Iako je izreka da „život piše romane“ raširena širom svijeta, ponekad razvoj događaja bude takav da nadmaši maštu i najboljeg pisca trilera, piše pogled.ba.

Neke od tih priča zabilježene su i ovjekovječene uz pomoć dokumentarnih filmova, a mi smo izdvojili par najpotresnijih, koje bi svaki ljubitelj sporta trebalo da pogleda.

I svima im je zajednička jedna riječ – tragedija.

„Finding Michael“ (2023)
Kada je 13. maja 1999. godine tada 22-godišnji Michael Matthews nestao dok se spuštao niz Mount Everest nakon što je postao najmlađi Amerikanac koji se popeo na vrh ove planine, njegov tada 10-godišnji brat Spencer ostao je bez uzora.

Dva desetljeća kasnije Michaelova obitelj dobila je fotografiju tijela za koje je postojala sumnja da bi mogao da bude on, pa je Spencer, inače sin milijardera Davida Matthewsa, otišao put Mount Everesta kako bi pokušao da pronađe posmrtne ostatke svog brata, piše nova.rs

„Listen“ (2023)
Lauren McCluskey bila je supertalentirana atletičarka sa univerziteta Utah i predviđana joj je veoma svijetla budućnost, ali je njen život tragično prekinut ubojstvom koje je počinio Melvin Rowland, 37-godišnji čovjek i seksualni prestupnik.

Nakon što je otkrila da ju je slagao za godine (rekao joj da ima 28), a potom i da je osuđivan za silovanje, McCluskey je pokušala da raskine, ali joj je u naletu rastrojstva Rowland oduzeo život na veoma surov način, da bi potom izvršio samoubojstvo. Dokumentarni film prati period otkako su se njih dvoje upoznali u rujnu 2018. godine, pa sve do završetka istrage nakon tragedije, uz poseban akcenat na činjenici da Lauren nije imala gotovo nikakvu pomoć policije, iako je prijavila svog dečka više puta.

„Killer Inside“: The Mind of Aaron Hernandez (2020)
Priča Aarona Hernandeza je jedna od najbizarnijih u povijesti čitavog sporta. Momak je imao sve – bio vodeća zvijezda NFL-a, iz utakmice u utakmicu je pokazivao da ima sve što je potrebno da postane najbolji „Tight end“ svih vremena. No, ta bajka je trajala veoma kratko – samo tri godine, pre nego što je uhićen na ljeto 2013. godine zbog ubojstva Odina Lloyda.

Hernandez je, nakon što je osuđen na doživotnu robiju, izvršio samoubojstvo, a ubrzo je objavljen dokumentarni film o njegovom životu i razlozima iz kojih je krenuo stranputicom.

„O.J.: Made in America“ (2016)
Priča koju bi mnogi nazvali pravim produktom američkog društva. O.J: Simpson je kao trkač postavio brojne rekorde u NFL-u, prokrčio put ka jednom od najboljih igrača lige, postao prava superzvijezda, potom nogometnu karijeru zamijenio filmskom… A onda je stigla šokantna vijest o smrti Nicole Brown, njegove bivše žene, potom policijska potjera…

Intriga, preokreti… Životna priča O.J: Simpsona ima sve to.

„League of Denial“ (2013)
Sve češće se prethodnih godina govori u utjecaju udaraca lopte u glavu, na Svjetskom prvenstvu smo imali prilike da vidimo uvođenje dodatnih izmjena ukoliko neki igrač dobije udarac u glavu i pokaže simptome potresa mozga.

Jasno je da se sport iz korijena mijenja, a za sve to najzaslužniji je jedan patolog iz Nigerije po imenu Benet Omalu, kao i smrt Michaela Webstera, čuvenog „gvozdenog“ centra Pittsburg Steelersa, čiji mozak je bio prvi na kom su pronađeni tragovi bolesti po imenu „kronična traumatska encefalopatija“.

Od njega je počelo, dovelo je do brojnih promjena u skoro svim sportovima koje poznajemo, a čini se da nas one tek očekuju.

„League of denial“ govori o Omaluovoj borbi protiv NFL-a i pokušaju da svoje pronalaske objavi javno kako bi skrenuo pažnju na sve probleme sa kojima se profesionalni sport susreće.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?