Zima se vraća na velika vrata: Izvucite bunde iz ormara, stiže snijeg

Iako je travanj, na bh. planinama i dalje se aktivno skija. Skijaši se nadaju da će sezona potrajati, a pogoduju im najavljene snježne padavine i niske temperature.

Ipak, zbog naglih vremenskih promjena, brojni građani osjećaju zdravstvene poteškoće, a razloga za zabrinutost imaju i poljoprivrednici.
Osim kalendara, malo toga upućuje da je proljeće. Niske temperature idu na ruku najupornijim skijašima, koji još uvijek nisu spakovali opremu.

Turista na planinama nema, barem ne u onoj mjeri koliko ih je bilo proteklih sedmica. Ali trenutni uvjeti pogodni su, kako za starije skijaše, tako i za one najmlađe koji uče svoje prve skijaške korake.

Samo 30-tak kilometara niže, bez mnogo entuzijazma. Sarajlije u šetnju izmami poneki sunčev zrak, ali tmurni oblaci su dominantniji. Promjenljivo vrijeme uglavnom uzrokuje i isto takvo raspoloženje, protiv čega se svako bori na svoj način.

Vremenske promjene zadaju glavobolju i poljoprivrednicima. Posljedice travanjskih, niskih temperatura najviše bi mogli osjetiti voćari.

Sudeći prema najavama, voćari imaju razloga za brigu, jer nas u narednim danima očekuju  temperature ispod prosjeka i mraz.

”Narednih nekoliko dana u BiH očekuje se promjenljivo vrijeme, s tim da će vrijednosti temperatura zraka biti dosta ispod prosjeka za ovo doba godine. Ono što očekujemo u Bosni je više susnježice i snijeg, nego kiša. Međutim, snijeg će biti prvo rezerviran za najviše nadmorske visine, a sredinom tjedna se može očekivati i poneka pahulja u nižim nadmorskim visinama”, rekao je Bakir Krajinović, meteorolog FHMZ-

Dani pred nama više će podsjećati na kraj zime nego početak proljeća, kažu meteorolozi, stoga topliju garderobu ne bi trebalo odlagati, prenosi N1.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?