Sindikati obrazovanja u HNŽ-u zaprijetili štrajkom upozorenja zbog nemogućnosti napredovanja

Više od deset godina odgajatelji, učitelji, nastavnici, stručni suradnici i ravnatelji u osnovnim i srednjim školama u Hercegovačko-neretvanskoj županiji nemaju mogućnost napredovanja u struci – poručeno je u srijedu u Mostaru s tiskovne konferencije sindikata srednjih i osnovnih škola koji nastavu izvode na hrvatskom i bosanskom jeziku.

– Mi smo jedina županija u cijeloj BiH u kojoj je onemogućeno napredovanje u struci, jer je prije deset godina Pravilnik o napredovanju stavljen izvan snage, da bi kasnije u Službenim novinama bio objavljen novi koji nikada nije stavljen u funkciju – kazala je novinarima predsjednica Sindikata srednjih škola HNŽ-a Edina Čomić.

Dodala je kako više od pola godine pokušavaju riješiti ovaj problem jer smatra “da bi ljudi koji svoj posao rade bolje, trebali biti malo više plaćeni od onih koji rade lošije”.

Pojasnila je kako je problem u tome što zaposlenik koji tek uđe u proces obrazovanja ima istu plaću kao drugi koji je pred mirovinom čime je, kako navodi, poništen stupanj motivacije i isticanja onih koji zaslužuju biti prepoznati jer postižu iznadprosječne rezultate.

– Ne nalazimo na pruženu ruku onih koji ništa po tom pitanju ne čine već deset godina. Vrtimo se u začaranom krugu, između sebe se optužuju Pedagoški zavod i Ministarstvo obrazovanja proglašavajući se nenadležnim, a kada se oni povuku u svoje urede mi ostajemo u učionicama s djecom i ništa se ne dešava – ustvrdila je Čomić.

Štrajk upozorenja

Pravilnik o stručnom usavršavanju, vrednovanju i napredovanju na snazi je od 2013. godine, ali nikada nije bio prihvaćen od djelatnika i ravnatelja te se deset godina ne primjenjuje. Čomić je pojasnila kako su oformili radnu grupu i krenuli raditi na ovome problemu, zbog čega su bili optimistični, ali nije bilo napretka.

Naime, sindikati osnovnih i srednjih škola pozvali su Zavod za školstvo i Pedagoški zavod, uz potporu ministra obrazovanja Rašida Hadžovića, da zajedno iznađu rješenje i Pravilnik stave u funkciju. Međutim, Pedagoški zavod je, nakon nekoliko sastanaka, zauzeo stav da je rad radne grupe nezakonit.

– Sve je vraćeno na početnu točku. U ovome trenutku ne vidimo rješenje. Poslali smo naš dopis premijeru, ravnateljima Zavoda za školstvo i Pedagoškom zavodu, ministru. Čekali smo petnaest dana, međutim nismo dobili odgovor – istaknula je ona.

Kada su u pitanju idući koraci, otkrila je kako će najprije anketirati članstvo svih sindikata, nakon čega će održati štrajk upozorenja.

– Želimo da nas se čuje i smatramo da nije moralno da oni koji sjede u uredima rješavaju i kroje sudbinu nama koji smo u učionicama. Ako svaka županija ima mogućnost napredovanja, pravilnike, komisije koje rade stručni nadzor, nije nam jasno što je s našom županijom koji ima dva zavoda – upitala se Čomić.

Male plaće i diskriminacija

– Kako se zbog navedenog problema nitko ne brine, Sindikat učitelja HNŽ-a donio je odluku kojom poziva sve djelatnike da ne primaju vježbenike, odnosno da ne rade poslove mentora i savjetnika. Ravnatelje su pozvali da u škole ne primaju djelatnike Zavoda – rekao je predsjednik Sindikata učitelja HNŽ-a Goran Miličević.

Pored problema u obrazovanju kao što su male plaće i nemogućnost napredovanja, Miličević je naveo kako su učitelji i nastavnici s VŠS u osnovnim školama diskriminirani te kako primaju za 15 posto manju plaću od kolega s VSS za rad jednake vrijednosti.

– Ovaj problem traje skoro godinu i pol dana, unatoč brojnim obećanjima Ministarstva i Vlade. Ako se uskoro ne riješi, stupit će u štrajk. Također, nema općih sistematskih pregleda za djelatnike, iznos toplog obroka ne usklađuje se po zakonu i ne postoje jubilarne nagrade. Dok u zapadnim zemljama radnici primaju 13. i 14. plaću, mi ne možemo dobiti ni jubilarnu – zaključio je on.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?