SAD neće mirno posmatrati ako Dodik bude izazivao novi sukob u BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je na jučerašnjoj press konferenciji održanoj u Banja Luci najavio je da će tražiti povlačenje Oružanih snaga BiH iz svih zajedničkih vježbi sa NATO savezom, te ponovo spomenuo osamostaljenje Republike Srpske, kao jedinu garanciju za opstanak Srba. Na te i ranije Dodikove izjave reagiralo je Veleposlanstvo SAD u BiH.

– Separatistička retorika Milorada Dodika i prijetnje otcjepljenjem od Bosne i Hercegovine su antidejtonske, neodgovorne, opasne i štetne za integraciju BiH u euroatlantske institucije.

Prema Ustavu Bosne i Hercegovine ne postoji pravo na otcjepljenje entiteta ili bilo koje druge poddržavne jedinice, a Sjedinjene Države neće mirno posmatrati ako Milorad Dodik djeluje da izazove novi sukob u Bosni i Hercegovini. Sjedinjene Američke Države, kao i skoro 30 godina, djelovat će na zaštiti teritorijalnog integriteta, suvereniteta i multietničkog karaktera Bosne i Hercegovine. Retorika i prijetnje Milorada Dodika pokušaj su odvraćanja pažnje od stvarnih problema sa kojima se suočavaju stanovnici Republike Srpske: tekuća kampanja vlasti za oduzimanje osnovnih sloboda; neuspjeh u rješavanju rastućih cijena hrane, stanovanja i transporta; i kontinuirani napori da se budućnost Republike Srpske stavi pod hipoteku kroz neodgovorno zaduživanje vlade.

Što se tiče prijetnji Milorada Dodika da će prekinuti suaradnju s NATO-om, podsjetimo ga da Zakon o obrani iz 2005. godine obvezuje državne organe vlasti da provode potrebne aktivnosti za pristupanje Bosne i Hercegovine NATO-u. To uključuje održavanje čvrstog partnerstva i suradnje s NATO-om. Milorad Dodik nema ovlaštenja jednostrano suspendirati ili mijenjati ovaj ili bilo koji drugi zakon, priopćeno je iz Veleposlanstva SAD u BiH.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?