STUPIO NA SNAGU ZAKON O ZABRANI PUŠENJA: Ako gost zapali u kafiću, može platiti 100 KM kazne, ali još nije donesen Pravilnik

Od danas u Federaciji BiH počinje primjena zabrana pušenja, točnije Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje.

Međutim, još nije donesen Pravilnik bez kojeg nije moguće realizirati zakon niti kažnjavati kršenje istog.

Tako će se u kafićima još moći pušiti nekažnjeno, ali ugostitelji će se morati prilagoditi u idućim mjesecima.

I dok vrlo rijetki caffe barovi i restorani već duže vrijeme zabranjuju pušenje ili su odvojili prostore za pušače i nepušače, većina ugostiteljskih objekata u Federaciji BiH ima pepeljaru na svakom stolu, a pušenje je dozvoljeno i, u najmanju ruku, poželjno.

Nekoliko anketiranih posjetitelja ugostiteljskih objekata pozvalo se na “tradiciju kafane” i činjenicu kako pušiti doma i u omiljenom kafiću nije isto, te da baš zbog toga kafići i postoje.

Također, solidan broj ugostitelja godinama se opire Zakonu smatrajući ga još jednim udarom na promet, jer ako gosti ne mogu pušiti, onda čemu sve?

Bljesak.info piše kako ovome treba dodati i zanimljivo iskustvo stranaca, koji kada dolaze u našu zemlju iz svojih sredina, onih u kojima je konzumacija duhana već odavno stavljena pod strogu kontrolu, odmah primijete kako se u Bosni i Hercegovini neobično mnogo puši, a dobar dio njih nezadovoljan je jer je ovdje teško pronaći ugostiteljski objekt u kojem se ne puši. Bljesak dalje piše kako bi novi Zakon koji ide protiv pušenja na javnom mjestu mogao postati omiljena poslastica inspekcija koje i inače često posjećuju ugostitelje. S nazivnim kaznama i do 15.000 KM ovaj novi Zakon mogao bi se prelomiti baš preko leđa ugostitelja, koji će, ako ne osiguraju prostor bez duhanskog dima, riskirati visoke kazne koje bi ih mogle izbaciti u potpunosti iz posla.

S druge strane Klix.ba piše kako će u narednih godinu dana inspekcije biti samo edukativne.

Naime, budući da će se kazne početi naplaćivati nakon početka primjene, odnosno od dana stupanja na snagu podzakonskih akata donesenih temeljem ovog zakona, to znači da će inspekcijske mjere u idućih godinu dana biti preventivne, s ciljem pomoći svim pravnim subjektima da prilagode svoje poslovanje sukladno Zakonu.

“Kako sam obaviješten na početku će inspekcija prvih šest mjeseci obilaziti lokale i vjerovajno misle ljude tako educirati, davati smjernice. Mi se pripremimo za zabranu pušenja u objektu”, kaže sarajevski ugostitelj Esmir Selimović.

Osim kazni za vlasnike kafića, kažnjavati će se i pušači.

U Zakonu stoji da će pravno lice koje ne zabrani upotrebu duhana platit kaznu do 5.000 KM, dok će fizičko lice koje konzumira duhan u zatvorenom prostoru biti kažnjeno sa 100 maraka.

Zakon predviđa da vlasnici ugostiteljskih objekata (restorana, kafića i slično) na vidnim mjestima istaknu znak “zabranjeno pušenje”, a u objektu ne smiju biti istaknute pepeljare i druge posude za odlaganje pepela.

Oči su trenutno uprte u Ministarstvo zdravstva Federacije BiH koje treba objaviti pravilnik o uvjetima za posebne prostorije za pušenje u smislu izuzetaka od zabrane pušenja, a koji je u završnoj fazi.

Ipak, čini se kako će ugostiteljski objekti koji služe samo piće moći odrediti svoje prostorije kao pušačke zone, no u restoranima se neće moći pušiti.

Naime, zakon predviđa da će pušenje biti dozvoljeno u posebnim, za pušače određenim prostorima za smještaj gostiju, u skladu s propisima o ugostiteljskoj djelatnosti, o čemu u takvim prostorima mora biti istaknuta oznaka o dozvoli pušenja. U objektu u kojemu se isključivo poslužuje piće, vlasnik odnosno korisnik objekta može prostor za posluživanje odrediti pušačkim prostorom, o čemu u tom prostoru mora biti istaknuta oznaka o dozvoli pušenja.

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?