Kompanija Ševron mora da plati 63 miliona dolara odštete

SANTA BARBARA – Sud u američkoj saveznoj državi Kaliforniji kaznio je sa 63 miliona dolara kompaniju Ševron, nakon što je otkriveno da je taj naftni gigant zatrpao jamu sa otrovnim hemikalijama na zemljištu koje je kupio čovjek, koji je na njoj izgradio kuću, a kasnije mu je dijagnostikovan rak krvi.

FOTO: Agencije

Kevin Rajt, koji ima multipli mijelom, nesvjesno je izgradio svoju kuću direktno iznad jame sa hemikalijama u blizini Santa Barbare 1985. godine, navodi se u njegovoj tužbi, navodi AP.

Počevši od 1974. godine, podružnica kompanije Ševron iz Kalifornije koristila je jamu za proizvodnju nafte i gasa, što je proces koji je ostavio kancerogenu hemikaliju benzen na zemljištu, navodi se u sudskim dokumentima.

Prema ovim dokumentima, Rajt je kupio zemljište i izgradio kuću 1985, a skoro tri decenije kasnije dijagnostikovan mu je rak krvi čiji uzrok može biti izlaganje benzenu.

Porotnici u Santa Barbari su u srijedu presudili protiv Ševrona i dodelili Rajtu odštetu od 63 miliona dolara, saopštio je njegov advokat.

On je slučaj nazvao “nespornim primjerom zagađenja životne sredine i korporativnih malverzacija”.

Ševron je saopštio da je nezadovoljan odlukom suda i da će uložiti žalbu na presudu, navodi AP.

Чланак Kompanija Ševron mora da plati 63 miliona dolara odštete се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?