Ispisao se iz škole s 15 godina, a Švicarci su mu prijetili jer je odlučio igrati za svoju Hrvatsku

Link na izvornu vijest

Od Basela i Schalkea stigao je do Seville, potom i do Barcelone, a šest godina kasnije Ivan Rakitić (32) opet se vratio u Sevillu. Svoju Sevillu s kojom je potpisao ugovor na četiri godine. Onda je 2023. godine ponovno podignuo trofej Europske lige nakon što je s Andalužanima slavio protiv Rome s 5-2 (1-1) nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca.

Novi trener Barcelone Ronald Koeman odrekao se čovjeka koji je za Barcelonu odigrao 310 utakmica i zabio 35 golova, ali, srećom, postoji klub koji će ga uvijek dočekati raširenih ruku.

– Kada sam prvi put došao u Sevillu, osjetio sam tu pozitivu u gradu već na aerodromu, kao da sam predosjećao da će se roditi nešto dobro. Kao da mi je Bog rekao “Evo ti”. I već prvi dan sam upoznao tu konobaricu koja je danas moja žena i majka prekrasne djece Kad god spomenem da idem kući, mislim na Sevillu – rekao je jednom Raketa.

Njegova nogometna priča počela je s četiri godine kada se upisao u Mellingen gdje mu je igrao i brat Dejan. Od lopte je bio nerazdvojan otkad zna za sebe te je od prvog treninga pokazivao velik potencijal.

– S devet godina spontano je otišao u Basel. Na jednom turniru rekao sam treneru Basela da ću mu dovesti igrača tri puta boljeg od svega što on ima u Baselu. I odveo sam ga i ostao je. A nešto kasnije sam Ivana i Dejana odveo na utakmicu u Zurich između Grasshoppera i Croatije da osjete to hrvatstvo u žilama, da osjete otkud potječu – objasnio je Ivanov otac Luka koji se iz Sikirevaca, sela na istoku Slavonije, 1986. se preselio u Švicarsku kada je dobio posao na gradilištu u Mohlinu.

Otac mu je pustio da sam odluči što će želi u životu, a Ivan je s 15 godina napustio školu kako bi se u potpunosti posvetio nogometu. Shvatio da će prije napraviti ozbiljnu i uspješnu nogometnu karijeru, nego onu akademsku.

U Baselu je u tim godinama kenuo i Raketin nogometni uspon. Ubrzo je dobio veliku ponudu s ‘Otoka’, ali na to se nije odvažio.

– Neki crn čovjek, dva metra visok je došao i stavio kofer para na stol. I rekao je da će kompletnoj obitelji platiti put u London, da Ivan ide u Chelsea. Ali otac je rekao da dok ne stavi kapetansku traku Basela na ruku ne ide nigdje – objasnila je Rakitićeva majka Kata.

To se ostvarilo, a Ivan je 2007. prešao u Njemačku. Tada je igrao za Schalke, a već je sedam godina nastupao i za mlađe selekcije švicarske reprezentacije. Ali u njemu je kucalo hrvatsko srce i trebalo je donijeti najtežu odluku u životu – čiji će dres nositi u seniorskom uzrastu.

– Švicarska mu je dala sve, prve korake, ali uvijek je jedna vatra sijala u nama da bi on obukao hrvatski dres. To se nije smjelo javno pričati, ali uvijek je toga bilo u našoj kući ovdje gdje je on znao odakle dolazimo. Ivan je otišao u našu spavaću sobu i rekao: “Tata, nazvat ću Bilića i Kuhn. Onda je izašao iz sobe i rekao: “Tata, što tvoje srce hoće, to sam odlučio” – suznih se očiju prisjetio Raketin otac.

 

Nije to bilo lako razdoblje za obitelj Rakitić…

– Nije prošlo pola sata, došli su švicarski navijači koji to nisu dobro prihvatili. Od svega mi je bilo najteže kad sam dobila Ivanovu sliku i crni križ preko njega, to mi je bilo najteže. Dobili smo i karte u jednom smjeru za Zagreb, sve ja to čuvam. Bilo je teško, ali sve smo mi to prebrodili – objasnila je majka Kata.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?