U Turskoj se prodaje najskuplji iPhone na svijetu

Link na izvornu vijest

ANKARA – iPhone je najpopularniji elektronski uređaj na svijetu, pa stoga ga možete kupiti u gotovo svim zemljama svijeta. Ipak, nije cijena iPhonea svugda ista, a Turska je sada postala zemlja u kojoj se najmanje isplati kupiti Apple-ov pametni telefon.

FOTO: Pixabay

Turska se nalazi u ekonomskoj krizi koja je izazvala nagli pad vrijednosti domaće valute – turske lire. To je, zajedno sa višim poreskim stopama i kursom dolara, dovelo do rasta cijena uvoznih proizvoda.

Tako je Apple u mjesec dana morao da prilagođava cijene svojih proizvoda za tursko tržište čak tri puta. Kao rezultat toga, iPhone 14 Pro Max sa 1 TB memorije koji se prodaje u Turskoj je zapravo najskuplji takav iPhone na svijetu.

iPhone 14 Pro Max sa 1 TB memorije u Sjedinjenim Američkim Državama košta 1599 dolara. U Turskoj je cijena više nego dvostruko veća i iznosi 3273 dolara. Od ove cifre, Apple-u ide samo 1636 dolara, dok ostatak novca pripada turskoj vladi kao porez.

Kada je riječ o običnom iPhoneu 14, on u Turskoj košta 1818 dolara, što je dosta skuplje u odnosu na iPhone 14 Pro Max 1 TB koji se prodaje u SAD-u, a jasne su poprilične razlike između ovih telefona, piše Bajtbox. Nezavisne novine

Чланак U Turskoj se prodaje najskuplji iPhone na svijetu се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?