Prstom u oko: Licemjerje i zločini

Link na izvornu vijest

Gotovo “iznenada” pojavila se snimka osuđenog ratnog zločinca Darija Kordića u kojoj on u prisjećanje na rat i robiju kaže kako mu nije žao onoga što je učinio i da bi sve ponovio. Snimka je navodno nastala prije godinu dana i već duže vremena se mogla vidjeti na internetu. Doduše, nigdje cijela izjava već samo njen dio. Zato nije jasno radi li se o nečemu izvučenom iz konteksta ili stvarno izrečenoj želji za ponavljanjem zločina. Uostalom svoj stav o ratnim zločinima i zločincima već sam nekoliko puta iznio i na ovome portalu. Zato nema potrebe da se vraćam na ovu temu.

Piše: Ivo Ćurković

Ono što me je zaista iznenadilo je reagiranje dijela bošnjačkih čelnika prije svega reis-ul- uleme Kavazovića. O njemu ću pisati u dva lica. Onome licu čelnika Islamske zajednice u BiH i njegovom običnom ljudskom liku. Uloga svakog vjerskog službenika, a pogotovo poglavara trebala bi biti promicanje tolerancije među različitim konfesijama, promicanje dobrote u svakom čovjeku a sve u skladu sa Božjim zakonima. Svima je jasno da se to u BiH ne poštuje i da pojedini popovi, hodže i svećenici rade sasvim suprotno. Zato jeste vrh vjerskih zajednica koji mora intervenirati i incidentne situacije izolirati i stvari dovesti u normalu. Međutim, reis Kavazović, koji je za izjavu Kordića znao kada je ona objavljena na internetu, reagira sa skoro godinom zakašnjenja. I to na dan kada se u Vitezu obilježava zločin koji su počinili pripadnici Armije BiH! Podsjetimo, oni su na jučerašnji dan prije 30 godina minobacačkom granatom ubili osmero male djece u Vitezu. Doslovno ubili! Do danas nitko nije odgovarao za ovaj zločin pa niti pred Haškim sudom.

I umjesto da se reis pomoli za ubijenu djecu i zatraži da se zločinci nakon trideset godina uhite i procesuiraju, on govori o osuđenom Kordiću. A Kordić je u međuvremenu odležao svoju kaznu. Ubojice djece i dalje slobodno žive zaštićeni, između ostalog i reisom. Jer da nije tako već bi bili uhapšeni, vjerojatno i u zatvoru. Pitanje je kako reis može tražiti pravdu za zločine napravljene nad njegovim vjernicima a zataškavati i manipulirati zločinima koje su njegovi napravili.

Kavazović je na loš glas došao pred prošlogodišnje izbore kada se neprimjereno stavio u službu Jedne stranke, SDA. Njegovi stavovi govore da on dijeli svoje vjernike na one, po njemu, pravovjerne tj. članove i simpatizere SDA i na one koji ne pripadaju ovoj stranci. Kavazović je po džamijama, drugima, isto kao i Izetbegović, prijetio prebrojavanjem sposobnih za rat. Vjerski vođa? I nedavno je iznio nevjerojatan stav jer su uhapšeni kriminalci iz SDA. Kavazović se u nevjerici pitao kako to da sada ispada da su samo Bošnjaci lopovi. Ne, nisu Bošnjaci lopovi. Lopovi su u dijelu SDA koji je promovirao vlast putem kriminala, mita, korupcije i drugih negativnosti. Prema tome, Kavazović manipulira i laže kako su samo Bošnjaci lopovi. Čini se da tu nedostojno običnog čovjeka a kamoli čovjeka od funkcije.

Drugi, bivši političar koji zaslužuje manji osvrt je Mirnes Ajanović, Ako sam dobro upamtio ime i prezime. Radi se o totalno nebitnom liku. Ovdje ga spominjem zato što je svojevremeno osnovao političku partiju s imenom i djelom J.B. Tita. A Tito je bio komunista i zločinac. I to najprije prema Hrvatima ali i Srbima i muslimanima, Bošnjaka u to vrijeme nije bilo. Na stotine tisuća ih je ubijeno što je zločin veći nego što je napravljen u ratu krajem prošlog stoljeća. Kako promotor takvog zločinca i njegove politike može govoriti o tome da li netko drugi promovira zlo i zločine? To može samo u BiH, zemlji anarhije, bezakonja i kriminalaca na vlasti.

Međutim, ja sam Hrvat i katolik i nije mi niti na kraj pameti miješati su u unutarnje stvari Islamske zajednice niti bošnjačke političke scene. Imam puno prijatelja Bošnjaka i islamskih vjernika, također i onih koji su zainteresirani za politička zbivanja. Ono što me u ovim slučajevima zapravo zanima je mir, tolerancija, pravna država i njen ekonomski prosperitet. I zato hoću upozoriti na ono što je protivno mojim ciljevima.

 

 


Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Tomislavcity.com.

Objava Prstom u oko: Licemjerje i zločini pojavila se prvi puta na Tomislav City.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?