Prva tužba u Njemačkoj protiv BioNTecha zbog posljedica cjepiva protiv covida

Link na izvornu vijest

Farmaceutska tvrtka BioNTech u ponedjeljak će se pojaviti na županijskom sudu u Hamburgu nakon tužbe u kojoj Njemica traži odštetu zbog teških posljedica njihovog cjepiva protiv covida-19.

To je prva u nizu mogućih tužbi protiv kompanije u Njemačkoj zbog nuspojava cjepiva.

Žena tuži njemačkog proizvođača za najmanje 150.000 eura zbog nanošenja tjelesnih ozljeda i naknade za neodrerđenu materijalnu štetu, stoji u odštetnom zahtjevu koji rješava županijski sud u Hamburgu.

Tužiteljica tvrdi da je zbog cjepiva patila od bolova u gornjem djelu tijela, otečenih nogu i ruku i poremećaja spavanja.

Njezin odvjetnik Tobias Ulbrich je rekao da namjerava osporiti procjenu njemačkog regulatora i Europske agencije za lijekove (EMA) da cjepivo BioNTecha ima pozitivan omjer koristi i štete.

Prema njemačkom zakonu, proizvođači cjepiva i lijekova su podložni tužbi i odštetnim zahtjevima ako “medicinska znanost” pokaže da njihovi proizvodi rade nesrazmjernu štetu ili ako su uputstva o lijeku pogrešna.

BioNTech, koji je cjepivo Comirnaty razvio u suradnji s američkim Pfizerom, smatra tužbu neutemeljenom. To je cjepivo, ističe tvrtka, primilo 1,5 milijardi ljudi dijem svijeta, uključujući više od 64 milijuna Nijemaca.

EMA tvrdi da je cjepivo sigurno i da je u prvoj godini pandemije pomoglo da se u svijetu spasi gotovo 20 milijuna života.

EMA, međutim, priznaje da nakon cijepljenja Comirnatyjem postoji mali rizik od razvoja miokarditisa i perikarditisa, dviju vrsta upale srca i da u velikoj većini pogađaju mlade muškarce.

Agencija je dosad primila oko 1,7 milijuna pritužbi zbog nuspojava koje su se razvile nakon primitka cjepiva protiv covida-19. Radi se o 0,2 slučaja na 100 primjenjenih doza.

U Europskom ekonomskom prostoru (EEA) primijenjeno je 768 milijuna doza cjepiva protiv covida-19.

Najčešće i uobičajene nuspojave cjepiva su glavobolja, groznica, umor i bol u mišićima.

The post Prva tužba u Njemačkoj protiv BioNTecha zbog posljedica cjepiva protiv covida appeared first on Radiotelevizija Herceg-Bosne.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?