Mještanima Bistrice zabranjeno korišćenje puta zbog ilegalnog rudnika

Link na izvornu vijest

PRIJEDOR – Mještanima Bistrice kod Prijedora, nakon što su zaustavili ilegalno raskopavanje rudnika lignita u sred sela, nepoznati izvođači radova zabranili su pristup u dijelu gdje su počeli da skidaju jalovinu i bez ikakvih dozvola pripremaju otvaranje površinskog kopa.

FOTO: Capital

Kako su nam javili mještani, na banderi na javnom putu osvanuo je znak da je zabranjen prolazak i da se radi o privatnom posjedu. I dalje nema potvrde niti zvanične informacije o tome ko izvodi radove i da li se radi o “Drvoeksportu” iz Teslića.

Zabranili su nam prolaz javnim putem koji je uknjižen kao takav. Taj put ide gore do potoka. To je vrhunac bahatosti i samovolje. Koliko smo čuli, ovih dana dolazi inspektor iz Bijeljine, ali smo čuli da se to ne može zaustaviti i da će se nastaviti sa procedurom i otvaranjem rudnika. Ali neka znaju, neće nas uplašiti i nećemo odustati“, rekao je izvor CAPITAL-a.

On govori da nikada neće dozvoliti otvaranje rudnika i rasturanje sela koje je počelo i da će koristiti sve dozvoljene metode borbe protiv uništavanja njihove okoline.

“Počeli su da nam rasturaju selo. Prvo nam ruše kuće zbog autoputa, a onda nam 200 metara od kuća otvaraju rudnik. Raskopali su puno i čak imaju dva kamiona uglja na hrpi iskopana”, kaže on.

Advokat Srđan Radulj koji zastupa mještane Bistrice kaže da radovi koji se izvode zahtijevaju razne dozvole, prije svega o prenamjeni zemljišta, ali da u ovom trenutku, kada je teren ozbiljno devastiran, nemaju nijednu.

Istovarili su stotine kubika materijala na tom području, postavili privremene objekte i izvode radove bez ikakve dozvole. Nismo uspjeli da dobijemo informacije ni od inspekcije niti od neke druge institucije. Građani ne moraju da znaju šta je čija nadležnost, institucije su obavezne da urade svoj posao” kaže Radulj.

Objašnjava da je veoma lako utvrditi čiji su bageri, iako su neobilježeni, jer registracija kaže sve.

Ako su neregistrovani, onda se zna šta se radi u tom slučaju. Mi još jednom pozivamo MUP i sve ostale institucije da urade svoj posao i da ponovo izađu na teren i zaustave nezakonito uništavanje sela“, rekao je Radulj.

Lokalna inspekcija Prijedora obišla je lokacije prošle sedmice nakon prijave mještana da su na lokalitetu u Bistrici neobilježeni bageri počeli sa raskopavanjem terena i skidanjem jalovine.

Inspektori Odsjeka za inspekcijske poslove su blagovremeno postupili po zaprimljenoj predstavci grupe građana MZ Bistrica. Oni su 5. i 6. juna izvršili preglede lokaliteta i prikupljaju podatke na utvrđene okolnosti i činjenice u cilju pokretanja upravnih postupaka u saradnji sa ostalim organima i institucijama Republike Srpske“, rekli su u inspekciji.

Teren je obišla i policija i radovi su stali na jedan dan. Nakon odlaska inspekcije i policije, bageri su ponovo krenuli sa iskopavanjem iako je jasno rečeno da se svi radovi moraju zaustaviti.

Ostalo je nejasno da li se tu radi o raskopavanju za rudnik ili o devastaciji poljoprivrednog zemljišta. Ne zna se sigurno ni ko je izvođač radova, iako nezvanične informacije govore se radi o kompaniji “Drvoeksport” iz Teslića u vlasništvu Srđana Klječanina Rufija, odbornika SNSD-a.

Pokušali smo da dobijemo izjavu od njega i pitamo da nam potvrdi ili opovrgne, ali se nije javljao na telefon.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor kaže da je inspekcija bila i da su uočili neke nepravilnosti.

Policiju je inspekcija zvanično obavijestila o svojim saznanjima. Očekujemo jedan sastanak sa građanima 28. juna na temu rudarenja u našem gradu, od Bukove kose do Bistrice, zvaćemo predstavnike “Mittala”, Rudarskog fakulteta i druge i ministarstva, Rudarskog instituta“, rekao je Javor.

Na pitanje da li je upoznat sa tim da iskopavanja radi firma u vlasništvu Srđana Klječanina rekao je da nikada nije čuo za njega.

Nikada nisam čuo za gospodina, a na bagerima uopšte nema oznake“, rekao je Javor.

CAPITAL: A. Pisarević

Чланак Mještanima Bistrice zabranjeno korišćenje puta zbog ilegalnog rudnika се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?