Slijedi li egzodus profesionalnih vozača iz BiH nakon 1. kovoloza?

Link na izvornu vijest

Od 1. kolovoza može se očekivati još veći odljev profesionalnih vozača iz BiH i doslovno kolaps u domaćem prijevozu robe i putnika.

Upozoravaju to iz Udruge prijevoznika u međunarodnom i unutarnjem prometu RS, komentirajući najnoviju odluku Njemačke da od 1. kolovoza službeno prizna sve vozačke dozvole iz BiH, sa svim položenim kategorijama za putnička i teretna vozila – piše Akta.ba.

“Njemačka ima potrebu za oko 30.000 profesionalnih vozača, a od 1. kolovoza uvode nesmetan ulazak u zemlju s vozačkom izdatom od institucija BiH. Jednostavno, dođete u Njemačku i počnete raditi u bilo kojem poduzeću koje ima potrebu za vozačima”, precizira predsjednik ove uduruge Nikola Grbić, napominjući kak je to ogroman problem za BiH i znači doslovno nestanak ove radne snage.

Grbić podsjeća kako je BiH u poslednje četiri godine već napustilo 6.000 profesionalnih vozača.

Iako su uvjeti za odlazak bili teži jer su se do sada priznavale samo vozačke B kategorije, radnike ni to nije sprečavalo. Vozači C i D kategorije su vozačke dozvole izvadili u Srbiji i Hrvatskoj ili polagali teorijski i praktični dio u Europi.

Grbić naglašava kako su plate u inozemstvu neuporedivo veće, pa tako vozač u Njemačkoj može mjesečno zaraditi i do 10.000 maraka.

“Također, jedan od razloga odlaska su i granice BiH i carinski terminali jer naši vozači čekaju i po nekoliko dana na prelazak granice, uđu u terminal i ocarine robu, što nije slučaj u Europskoj uniji”, priča on.

Vozači za početak odlaze sami, ali čim dobiju papire i stalni posao sa sobom vode i cijelu obitelj.

Akta.ba

The post Slijedi li egzodus profesionalnih vozača iz BiH nakon 1. kovoloza? appeared first on Brotnjo.info | Čitluk – Međugorje – Hercegovina.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?