Tegeltija ove sedmice i zvanično preuzima UIO

Link na izvornu vijest

BANJA LUKA – U Službenom listu BiH objavljeno je rješenje Savjeta ministara o razrješenju direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH Mire Džakule sa danom 14. junom ove godine.

Zoran Tegeltija

FOTO: Agencije

„Ovo rješenje stupa na snagu danom donošenja i objavljuje se u Službenom listu BiH“, navodi se u rješenju objavljenom u Službenom listu od 9. juna i precizira da je doneseno 18. maja na 12. sjednici Savjeta ministara.

Na istoj sjednici doneseno je i rješenje o imenovanju aktuelnog ministra finansija BiH Zorana Tegeltije za direktora UIO, koje je takođe 9. juna objavljeno u Službenom listu BiH.

„Zoran Tegeltija imenuje se za direktora Uprave za indirektno oporezivanje na mandatni period od četiri godine počevši od 15. juna 2023. godine. Ovo rješenje stupa na snagu danom donošenja i objavljuje se u Službenom listu BiH“, navodi se u rješenju.

Prema tumačenjima pravnika, ovako formulisane objave u Službenom listu BiH ostavljaju nedoumicu u vezi toga kada je u stvari prestao mandat Džakuli.

„Ako su oba rješenja, kao što se kaže, donesena 18. maja na sjednici Savjeta ministara, a navodi se da stupaju na snagu danom donošenja, onda je Džakuli tog dana prestao mandat. Umjesto formulacije da stupa na snagu danom donošenja, trebalo je da stoji da stupa na snagu danom razrješenja, odnosno danom imenovanja“, precizira naš sagovornik.

On dodaje da je ovako ostavljen prostor za oprečna tumačenja i pitanja ko je ovlašten da od 18. maja potpisuje akte UIO BiH.

Podsjećamo, funkcioner banjalučkog SNSD-a Srđan Amidžić zvanično je kandidat ove stranke za ministra finansija BiH. Predsjedavajuća Savjeta ministara BiH Borjana Krišto poslala je njegovo ime na bezbjednosne provjere koje rade SIPA i OBA. Ukoliko prođe bezbjednosne provjere, Parlament BiH trebao bi da sljedećoj sjednici da potvrdi njegovo imenovanje za nasljednika Zorana Tegeltije.

CAPITAL: D. Momić

Чланак Tegeltija ove sedmice i zvanično preuzima UIO се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?