Don Leskovar u Sutini za sv. Antu: Je li Krist centar moga života, kakav je moj jezik i na koji način živim ljubav prema potrebitima?

Link na izvornu vijest

Blagdan svetoga Ante Padovanskog proslavljen je danas u Sutini u Rakitnu, župi koja za zaštitnika ima upravo svetoga Antu. Svečano sveto misno slavlje koje je prenosila i naša radijska postaja predmolio je don David Leskovar, povjerenik za mlade Zagrebačke nadbiskupije. Liturgijsko pjevanje će upriličio je Župni zbor župe sv. Ante Sutina.

Spomenimo da je sinoć u župnoj crkvi održana i treća večer trodnevnice, odnosno uočnica nakon koje je don David Leskovar, povjerenik za mlade Zagrebačke nadbiskupije, koji je predslavio svetu Misu i blagoslovio djecu.

Danas, pak na blagdan svetoga Ante, don Leskovar je u uvodu pozdravio sve kojoji su stigli na svetu misu, posebno hodočasnike koji su donijeli svoje molitve. „No, sveti Ante nam je zapravo putokaz do onoga koji je puno važniji, a to je Isus Krist kojega susrećemo u svetoj Euharistiji“, kazao je don Leskovar u uvodu svete mise.

U svojoj pak homiliji don David je istaknuo da smo se okupili oko sv. Ante i stranice Evanđelja kada Isus govori „vi ste sol zemlje, vi ste svjetlo svijeta“. „Život sv. Ante dobro opisuje kako je on ovu stranicu Biblije utjelovio u svom životu. Ante je imao svoje ideje i planove kako postići cilj života, ali mu je Gospodin izvrnuo planove“, kazao je don David.

Don David je istaknuo da je sv. Ante postao jedan od najvećih propovijednika svijeta nakon što se pridružio siromašnoj maloj braći Franje Asiškog. „Danas crkva slavi onoga koji je uspio i koji je postigao cilj s 36 godina. To je jedini cilj našega žoivota, doći u nebo, doći Bogu i ne potratiti naš život u gluposti“, kazao je don David.

Također je u svojoj propovijedi upozorio i da je ponekad „opasno“ slušati o životima svetaca. „Mi im se divimo, klanjamo, štujemo ih i molimo. Ispod tog osjećaja divljenja, postoji osjećaj koji malo tko sebi želi priznati. To je određena količina ljubomore, ljutnje,… Mi u svecima vidimo ljude koji su uspjeli. Onda gledamo naše živote koji su puni kontradiktornosti i mislimo da nemamo nikakve šanse. Zato svece volimo držati podalje od sebe. To je fail. Crkva slavi svece i stavlja ih nama kao primjer. Svetoga Antu nam kao primjer ne stavlja toliko kao onoga tko radi čudesa. Nekada se tu rađa i krovovjerje. On nije čudotvorac, nego Bog po njemu radi čudesa. On je prije svega primjer kršćanskog života. Zato umjesto da dotičemo njegov kip i divimo mu se, pokušajmo gledati i na njegov život i zapitati se kako bi mogao ja“, kazao je don David Leskovar.

U nastavku propovijedi je istaknuo tr karakteristike života sv. Ante koji možemo slijediti: je li Krist centar moga života, kakav je moj jezik i zašto ga koristim i na koji način živim ljubav prema potrebitima.  „Prvo je prvenstvo Krista u njegovu životu, prvenstvo Krista uskrsloga, pristutnoga u Euharistiji. Svaku nedjelju imamo priliku susresti živoga Krista. Žao mi je vidjeti kad nedjeljom nađemo altermativu koja nam je važnija od Krista. Je li to rođendan prijatelja, rad u kući, polju… nevažno… Sveti Ante je stavljao Krista u središte svoga života“, kazao je don David govoreći o prvom primjeru iz života sv. Ante. „Sveti Ante je život je proveo propovjedajući Božju riječ. Na njegovom jeziku je bila Božja riječ. Pitajmo se danas kakav je moj jezik, za što ja koristim svoj jezik. Nažalost, najkreativniji smo narod u psovci. Nisam ih nigdje čuo kao kod nas. I to kod nas vjernika koji smo često na misi. Nemojmo nalaziti izlike u našem karakteru. Pazi što izlazi iz tvojih usta. Normalne su sveđe u našim odnosima. No, jako je važno koje riječi koristim u toj svađi, nekada jezikom možemo udariti više nego šakom“, kazao je don David govoreći o drugom primjeru koji nam preporuča u životu svetoga Ante. „Antin život nije bio samo pobožnost. Ante je Evanđelje živio svakodnevno. On je shvatio onu rečenicu „što god učiniste jednom od moje male braće, učiniste i meni“. Zato imamo danas pokret Kruh svetog Ante. Ono što nas Krist poziva je živjeti Evanđelje u svakodnevnici i u ljubavi prema onima koji su u potrebi. Tu čak mislimo na materijalnu potrebu. Isus je rekao da nećemo bit  suđeni po grijesima, Bog će nas pitati koliko smo ljubili ili nismo ljubili koje su bili u potrebii. Ne samo u materijalnoj potrebi, koliko je ljudi u potrebno naše pažnje, našega vremea, naše pozornosti“, istaknuo je don David govoreći o trećem primjeru koji bi mogli primjeniti iz života svetog Ante.

Na kraju svetoga misnoga slavlja župnik u Sutini don Mate Pehar je zahvalio prije svega dragom Bogu i svetom Anti na lijepom vremenu. „ Zahvaljujem hodočasnicima iz domaće župe i drugih župa i želim da im se usliše njihove molitva. Pozdravljam i braću svećenike njih šestero i jednog đakona don Zvonimira Rezu rodom iz Sutine koji bi za dva tjedna trebao biti svećenik. Već bi ga zamolio da upiše ovaj datum za dogodine da predmoli svetu misu povodom patrona župe Sutine. Zahvaljujem i propovjednicima trodnevnicce, pjevačima, zboru, ministrantima i don Davidu Leskovaru. Svim dobročinitiljima koji pomažu intezivne radove koji se događaju zadnjih nekoliko mjeseci u ovoj župi, također hvala. Za kraj još ću samo čestitati imendan svima onima koji nose ime ovog sveca budući da je Ante najčešće ime u našem narodu“, kazao je don Mate na kraju svete mise.

Objava Don Leskovar u Sutini za sv. Antu: Je li Krist centar moga života, kakav je moj jezik i na koji način živim ljubav prema potrebitima? pojavila se prvi puta na Posušje.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?