BRITKO PERO IZ HERCEGOVINE Kristina Spajić-Perić: U pravosuđe ne vjerujemo!

Link na izvornu vijest

Nosi epitet jednog od najoštrijih pera u Hercegovini. I priznaje, da zbog toga plaća visoku cijenu. Glavna urednica portala Hercegovina.info Kristina Spajić – Perić govori o izazovima nezavisnog novinarstva, borbe protiv korupcije i kriminala, prijetnjama, napadima, borbi za istinu

Razgovarala: Belmina ČORBIĆ 

U turbulentnom vremenu, slobodni i nezavisni novinari skupo plaćaju cijenu.

Oni hrabri, neustrašivi suočavaju se sa neprekidnim prijetnjama i pritiscima dok neumorno ukazaju na kriminal i korupciju. Upravo tu slobodu i nepristrasnost danas skupo plaćaju novinari portala Hercegovina.info.

Dok neumorno otkrivaju istinu, korupciju i iznose kritičke stavove suočavaju se sa brojnim oblicima prijetnji i pokušajima da ih ušutkaju.

No neće im uspjeti, poručuje za Interview.ba glavna urednica portala Hercegovina info Kristina Spajić-Perić.

Nema pravde u HNŽ

Interview: Kolegice Kristina, tvoje kolege i ti prečesta ste meta napada.I to samo zbog istine koju otkrivate, korupcije i kriminala o kojem pišete, razotkrivanja tajkunsko – političkih veza i afera. I uprkos tome u Hercegovini ste jedan od rijetkih portala koji ne odustaje od istine. Kome je  cilj da vas ušutka?

Spajić-Perić: Imovina vlasnika našeg portala tri puta je bila meta napada. Prvi put su mu, kada smo krenuli s prvim istraživačkim člancima razbili zadnje staklo, a nakon toga su mu dva puta nožem rezane sve četiri gume. Sve je prijavljeno policiji. Imali smo i usmenih prijetnji tipa ‘zatvorit ću vam ured’, pa onda “imate pet minuta da brišete vijest” i slično. Sve smo uredno prijavili policiji, pa onda i novinarskim udrugama, veleposlanstvima i ostalima. Ni po jednoj prijavi nemamo povratnu informaciju da je policija nešto otkrila i ne vjerujemo da će je i biti. Pravde u Hercegovačko neretvanskoj županiji (HNŽ) nema i u pravosuđe ne vjerujemo. Pravosuđe u HNŽ vježba mišiće na malim ljudima. A kriminalci slobodno hodaju. O tome smo nedavno govorili na konferenciju za tisak. Isto sam ponovila na debati Pravo na pravdu Izaslanstva EU, gdje sam bila panelist.

Spajić – Perić: Računamo da ćemo na sve što kriminalni umovi mogu smisliti,  znati odgovoriti (Foto: Ramski vjesnik)

Pisati istinu nikad ne dosadi

Interview: Hrabro izlazite izvan okvira. Otkrivate priče koje bi inače ostale skrivene. Koliko je danas teško ostati nezavisan, slobodan novinar i koja je cijena toga?

Spajić-Perić: Istraživački novinari, znate i sami plaćaju visoku cijenu svojih životnih odabira. Pišu članke zbog kojih i oni i članovi njihovih obitelji mogu postati žrtve i nema sustava koji će ih zaštititi. Često ćete na istraživačkim portalima naći novinare kojima je u genetski kod ugrađen osjećaj za pravdu i potrebu da se za istu bore. Istina, hrabrost i oštro pero njihovo su najjače oružje, a oni se teško povlače. Dakle, u jednu ruku je nevjerojatno teško i bude mračnih dana. No, pisati istinu nikada ne dosadi. To je poziv i potreba svakog slobodnog novinara. Ja osobno straha nemam. Više sam puta to naglasila. Nakon 2o godina rada volim svoj posao isto kao i prvog dana. Kad sam dobila nagradu Društva novinara za najbolju novinarku u pisanim medijima u BiH, na ceremoniji dodjele u svibnju ove godine u Banja Luci kazala sam kratko – da mogu obećati da ću nastaviti raditi. To je najviše što mogu obećati, a što nije malo u ovakvoj BiH.

Interview: Osim fizičkih napada na imovinu i prijetnji koji su još pritisci s kojima se suočavate?

Spajić-Perić: Klevetaju nas, šire laži o nama, pišu laži o nama. Imamo informacije da nam ubrzo stižu i neke kontrole. Opet kažem ne bojimo se. Računamo da ćemo na sve što kriminalni umovi mogu smisliti,  znati odgovoriti. Veliku podršku imam i u svojim kolegama, prije svega vlasniku kojeg sam maloprije spominjala, a kojemu je prvi motiv da portalom mijenja društvo, koji nam je u redakciji primjer svojim poštenjem. Tu je i suprug, koji me nikad, ne savjetuje da se povlačim, nego da još snažnije nastavim nakon svakog pritiska, koji mi je najveći vjetar u leđa. U takvom okruženju lako je gurati naprijed.

Neću da mi se djeca ponižavaju

Interview: Jeste li se ikada probudili sa mislima da odustanete, da ništa nije vrijedno ličnog mira i sigurnog života? Da neke borbe ne vrijedi voditi?

Spajić-Perić: Nisam se nikada probudila s odlukom da ne mogu više. Umorim se često, bude dana kada sam demotivirana, ali imam dva „mala“ razloga da radim, petogodišnju kćer Anamariju i 11- godišnjeg  Ivana. Nema toga što mama ne može za ta četiri oka, da im ostavim bolji svijet. Rekla sam prošli tjedan na radionici u Livnu da ne želim da moja djeca žive našim životima, da moraju u svijet ili u središnjicu HDZ BiH, SNSD-a ili SDA da se ponižavaju i mole Dragana Čovića, Milorada Dodika ili Bakira Izetbegovića posao. Ne želim da vrline i kapaciteti naše djece venu, a oni se rektalno uspinju jer nema drugog načina za napredak.

Ili mrak ili svijetlo

Interview: Kako biste ocijenili podršku i novinarsku solidarnost

Spajić-Perić: Ponosna sam na svoje kolege novinare s istraživačkih portala, gdje mislim i na vaš portal. Nekada je i topla riječ i verbalna podrška mnogo. Mislim da se odlično razumijemo, i jedni druge lijepo podržavamo. Svi smo svjesni svega. Kada je napadnut novinar u Banja Luci ili Sarajevu ja u Mostaru imam grč u želucu, znam da sutra to mogu biti ja i bilo koji član naše redakcije. Znam da je i obrnuto. Imamo i medije režima, pratitelje stranaka, od kojih solidarnost ne očekujemo. Moram kazati da su u BiH istraživački portali narasli, nakon naših članaka se pokreću istrage, podižu optužnice, i kao takvi prijetnja smo krim miljeu i strankama iz kojih mutni dolaze. Uzročno-posljedično imamo i nikad snažnije pritiske da nas se uguši, ušuti, ugrozi nam se djelovanje i kroz nova zakonska rješenja i kriminalizaciju klevete u RS, koja će se zasigurno preliti i u Federaciju. Osjećam da smo na točki gdje idemo u mrak, ili se pali svijetlo. Iskreno se nadam da će se u konačnici pobijediti svjetlo, a da mračni neće uspjeti u svom naumu da ozakone medijsko ušutkivanje.

 

 

The post BRITKO PERO IZ HERCEGOVINE Kristina Spajić-Perić: U pravosuđe ne vjerujemo! appeared first on Interview.ba.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?