Sveti Ante – Svetac svega Svijeta

Link na izvornu vijest

Sveti Antun Padovanski u svojoj propovijedi nam govori: “Riječ je živa kad život govori. Zato neka prestanu riječi, a neka govore djela. Prepuni smo riječi, prazni djelima…”

Blagdan je Svetoga Ante Padovanskoga. Crkva ga je proglasila naučiteljem zbog njegove jake čežnje i oduševljenja za širenjem Evanđelja i života po poruci Božje riječi. I mi smo pozvani biti evangelizatori po njegovome uzoru i svetosti.

Antun je posjedovao briljantan talent naučavanja i propovijedanja. Svojim životom, naporima i molitvom postao je bez sumnje sličan Isusu. Bio je sjajan u tome da ljubeći Božju riječ i razumijevajući je, donese je i prilagodi svakodnevnim situacijama života. Upravo tu Crkva naročito želi nasljedovati svetoga Antuna. Naučimo od sv. Antuna značenje prave mudrosti. “Kada Duh Sveti zahvati dušu, On je ispunjava svojim plamenom i daje da zahvata i druge” – sv. Antun.

Postoje mnoge župne i područne crkve, groblja i grobljanske kapelice koje su u hrvatskome puku posvećene sv. Anti Padovanskom, te mnoštvo usputnih kapelica. Prema svemu ovomu dade se zaključiti da naš narod vrlo štuje ovoga Sveca, a i on je sam s pravom nazvan Svetac svega Svijeta.

U Duvanjskom dekanatu sv. Ante se na poseban način slavi u Šujici, Grabovici,  Brišniku, Vojovićima, gdje će središnja misna slavlja početi u 11 sati.

Svetac – zaštitnik

Sveti Antun časti se i kao zaštitnik propovjednika, siromaha, budućih majki, putnika, ribara, mornara, starih ljudi, žetvi, konja, izgubljenih stvari, pošte, brodoloma, gladovanja, Portugala i vjere u Presveti Sakramenat.

Sv. Antun poznat je i kao sveti “ugovarač braka”, u Španjolskoj to zovu “Santo Casamentero” ili svetac zaštitnik onih koji traže bračnog druga.

Sretan i blagoslovljen imendan svima koji nose ima današnjega sveca!

Tomislavcity

Fotogalerija/Šujica-Šuica/tc

Objava Sveti Ante – Svetac svega Svijeta pojavila se prvi puta na Tomislav City.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?