Toyota uvodi baterije visokih performansi za veći domet vozila

Link na izvornu vijest

AICHI – Japanski proizvođač automobila saopštio je da ima za cilj da od 2026. godine lansira baterije sljedeće generacije, nastojeći da pridobije potrošače vozilima koja imaju duži domet vožnje i brže vrijeme punjenja, prenosi Reuters.

Toyota

FOTO: Agencije

Takođe, dodali su da razvijaju metod za masovnu proizvodnju čvrstih baterija, čija će distribucija biti komercijalizovana u periodu od 2027. do 2028. godine.

Najava, koja je stigla dan prije godišnjeg sastanka akcionara kompanije Toyota, na kojem će strategija i upravljanje biti pod lupom, predstavlja nešto najbolje što je moglo da se desi proizvođačima automobila, koji ne žele da izgube trku na tržištu u kom su u zaostatku.

Akcije kompanije Toyota su porasle za 4,45 odsto na 2.161 jen.

Proizvođač automobila je rekao da će proizvoditi EV sa efikasnijom litijum-jonskom baterijom koja će imati domet od 1.000 km. Poređenja radi, verzija Tesla Model I, najprodavanijeg EV na svijetu, može da se vozi oko 530 km na osnovu američkih standarda testiranja.

Toyota nije navela detalje o očekivanim troškovima ili mjestu proizvodnje svog novog EV dugog dometa, niti je navela gdje će proizvoditi novu generaciju čvrstih baterija, za sada samo znamo da se radi na razvoju ovih baterija.

„Ono što želimo da postignemo je da promijenimo budućnost sa novom tehnologijom“, rekao je Takero Kato, predsjednik nove jedinice Toyota BEV Factory i dodao da će lansirati novu generaciju električnih vozila na baterije na globalnom nivou i kao punu liniju na tržištu od 2026. godine.

Fabrika BEV, osnovana u maju, ima za cilj da proizvede oko 1,7 miliona vozila do 2030. godine, rekao je Kato , oko polovine od 3,5 miliona električnih vozila koje Toyota namerava da proda godišnje do te godine.

U aprilu, proizvođač automobila je prodao 8.584 električnih vozila širom sveta, računajući i svoj brend Lexus, što je po prvi put činilo više od jedan odsto njegove globalne prodaje u jednom mesecu.Biznis.rs

Чланак Toyota uvodi baterije visokih performansi za veći domet vozila се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?