30. godišnjica pogibije Joze Tomića hrvatskog časnika

Link na izvornu vijest

Na današnji dan prije točno 30 godina u gradu Biogradu n/m život je izgubio naš Širokobriježanin Jozo Tomić, časnik HV, pripadnik Specijanlih Postrojbi Glavnog Stožera HV. Jozo je rođen u Donjem Gradcu, Široki Brijeg, gdje je i živio do početka rata. Dragovoljno se priključio pukovniji Bruno Bušić početkom rata zajedno sa par prijatelja iz razreda koji su u šali govorili da im je to matursko putovanje obzirom da im je rat prekinuo školovanje.

Nakon kraće obuke otišao je s postrojbom na Livanjsko bojište, gdje ih je zapazio Ante Gotovina koji je tada zapovijedao zbornim područjem i ponudio im da pređu u SPGSHV. Tamo su postali omiljeni samim tim što su bili najmlađi pripadnici, a Jozo se isticao u borilačkim vještinama, neopisivom tjelesnom izdržljivošću, snagom i hrabrošću. Znao je reći da natpis na grbu VIRIBUS UNITIS (zajedničkim snagama) znači da će se on boriti za trojicu u postrojbi da oni mogu odmarati.

Prošao je iznimno tešku obuku za dubinsko izviđanje i diverzije. Postrojba je obilazeći Zadarsko bojište obavljala najzahtjevnije zadaće. Nakon jedne takve u trajanju od dva mjeseca, bez ijednog izgubljenog člana, dobili su nagradni dan odmora prije povratka u bazu na Sljeme. U nemogućnosti da im naštete na bojnom polju, pobunjeni Srbi su na podli i kukavički način granatirali grad Biograd na moru.

Zabranjenim raketnim sustavom “orkan“, kasetnim punjenjem tzv „zvončića“ koji je po ženevskoj konvenciji strogo zabranjeno, zasuli su civilne ciljeve. U tom napadu smrtno je stradao Jozo zajedno sa još dvojicom svojih suboraca i dvoje civila. Tada je svojim tijelom zaštitio mladu prolaznicu i legao na nju, koja je zahvaljujući Jozinoj reakciji ostala živa iako i sama teško ranjena.

Osim Joze smrtno su stradali njegovi suborci Karlo Pajić i Marjan Pulić. U tom napadu je još sedam pripadnika postrojbe teže ranjeno, među njima još dvojica naših sugrađana, Mladen Galić i Dalibor Čović. Oni koji su bili pokretni su pokušali pomoći suborcima i prebacili ih u prvu sanitetsku ustanovu ali su, nažalost po njih trojicu, rane bile smrtonosne.

Pokopan je na mjesnom groblju u Donjem Gradcu samo par dana prije svog dvadesetog rođendana uz najviše vojne počasti i uz prisustvo velikog broja sugrađana i zapovjednika više postrojbi Hrvatske Vojske i Hrvatskog Vijeća Obrane. Posthumno mu je dodijeljen čin poručnika HV.

Na mjestu stradavanja je podignuto spomen obilježje, a za ratni zločin nitko nije odgovarao, iako je pred Županijskim sudom u Splitu 2016. godine podignuta optužnica protiv četvorice pripadnika vojske sao krajine, od kojih su trojica u međuvremenu umrli a četvrti živi u Srbiji i nije nedostupan hrvatskom pravosuđu.

Obilježavanje tridesete godišnjice stradavanja će se održati u srijedu u Biogradu na moru sa početkom u 10:30 sati polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća i prigodnom molitvom župnika don Nikole Tošića.

Na dan rođenja ovog hrvatskog viteza 21. lipnja bit će slavljena sveta misa u Dobriču u 19:30.

Nek mu je laka Hrvatska gruda!

The post 30. godišnjica pogibije Joze Tomića hrvatskog časnika first appeared on ABCportal.info.

Objava 30. godišnjica pogibije Joze Tomića hrvatskog časnika pojavila se prvi puta na ABCportal.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?