Institucije Srpske nisu u stanju zabraniti ilegalan rudnik (VIDEO)

Link na izvornu vijest

PRIJEDOR – Raskopavanje zemljišta na kojem će po svemu sudeći uskoro da se otvori rudnik lignita u selu Bistrica kod Prijedora, nastavljeno je uprkos svim dolascima inspekcija i policije, koje očigledno niti mogu niti znaju kako da ih zaustave.

FOTO: Ustupljena fotografija

Na udaljenosti od samo 200 metara od prvih kuća i uz potok iz kojeg mještani crpe vodu, u blizini Nacionalnog parka Kozara, neobilježeni bageri za koje su nadležni nakon sedmicu dana potvrdili da rade bez ikakvih dozvola, raskopali su ogromnu površinu, posjekli drveće i devastirali teren.

Prema informacijama iz Inspektorata RS, teren je juče obišao i rudarski inspektor, koji je utvrdio da se na predmetnoj lokaciji ne izvode rudarski radovi, te da se ne vrši eksploatacija mineralnih sirovina. Nije ništa rečeno o pripremnim radnjama niti da li je neko utvrdio neku nezakonitost.

Zemljane radove je proteklih dana izvodilo preduzeće “Drvoeksport” iz Teslića. Uvidom na licu mjesta utvrđeno je da se ne izvode rudarski radovi“, kažu u Inspektoratu RS.

Zakonom o rudarstvu, kažu, propisano je da nadležni inspektor ima pravo i dužnost da zabrani rad na eksploataciji ako se rudarski radovi izvode bez ugovora o koncesiji.

Međutim, zemljani radovi koji se vrše na predmetnoj lokaciji ne predstavljaju eksploataciju mineralnih sirovina, niti je u toku kontrole uočeno vršenje eksploatacije, te rudarski inspektor u skladu sa nadležnostima datim Zakonom rudarstvu nije imao ovlaštenje da zabrani navedene radnje“, kažu u Inspektoratu RS.

U slučajevima kada je riječ o aktivnostima koje se izvode na poljoprivrednom zemljištu suprotno njegovoj namjeni, u skladu sa odredbama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, poručili su nam da je nadležni organ za postupanje poljoprivredna inspekcija.

Mještanima Bistrice zabranjeno korišćenje puta zbog ilegalnog rudnika

Prema informacijama saopštenim iz Grada Prijedora, nadležni gradski inspektori su već pokrenuli postupke i preduzeli mjere na utvrđivanju činjenica. Republički rudarski inspektor nema nadležnosti kada je riječ o sprovođenju Zakona o poljoprivrednom zemljištu, niti može na bilo koji način uticati na tok postupka koji se vodi od strane nadležne gradske inspekcije“, rekli su.

Zakonom o poljoprivrednom zemljištu propisano je da se poljoprivredno zemljište koristi za poljoprivrednu proizvodnju i ne može se koristiti u druge svrhe, osim u slučajevima i pod uslovima utvrđenim ovim zakonom.

Navedenim zakonom definisano je da se promjenom namjene poljoprivrednog zemljišta smatra svako korišćenje poljoprivrednog zemljišta za izgradnju naselja, industrijskih, energetskih i rudarskih objekata, željezničkih pruga, puteva, vodnih akumulacija, pošumljavanje ili drugi radovi kojima se trajno onemogućava korišćenje tog zemljišta za poljoprivrednu proizvodnju.

Za to vrijeme, bageri su nastavili da kopaju i šire površinu kopanja, proširili su put i nasuli ga, te posjekli dio šume.

Inače, kompanija “Drvoeksport” iz Teslića je u vlasništvu Srđana Klječanina Rufija, odbornika SNSD-a iz Teslića, koji se o ovom pitanju do sada nije oglašavao niti javlja novinarima na telefon.

Bageri nastavili raskopavanje u Bistrici (VIDEO)

Mještani govore da se neće predati i traže da se nadležni hitno angažuju i spriječe raskopavanje bez dozvole.

Oni i dalje kopaju, sinoć su do kasno radili, a nama je zabranjen prolaz putem. Zvali smo policiju nekoliko puta, dolazili su, ali ništa, ovi i dalje rade“, rekao nam je jedan mještanin.

Firma i z Teslića je 2015. godine od Ministarstva energetike i rudarstva RS zatražila dozvolu za istraživanje, a mještanima je tada rečeno da se tu planira graditi etno selo i da će obogatiti turističku ponudu ovog kraja.

Godinama se nije mijenjalo ništa, radova nije bilo, a prije sedmicu dana, u selo su došli bageri i krenuli da skidaju jalovinu i izvode pripremne radnje za otvaranje rudnika.

Policija i inspekcije zaustavili raskopavanje rudnika u Bistrici

Ovo ne bi bilo toliko šokantno da ova firma ima bilo kakvu dozvolu za radove, jer do sada nije zatražila ni da se izvrši prenamjena zemljišta, a kamoli otvaranje rudnika.

Da bi se to dogodilo, potrebno je proći višemjesečne procedure i napraviti studije isplativosti devastiranja terena, ali ništa od toga nije urađeno, nego su iskopavanja počeli samoinicijativno.

Interesantno je da ni nakon sedmicu dana nema nikoga ko bi zaustavio radove do ispunjavanja elementarnih uslova.

U Ministarstvu energetike i rudarstva RS su nam potvrdili da osim inicijative za otvaranje rudnika, nema ništa drugo, te da koncesija za otvaranje nije dodijeljena nikome.

CAPITAL: Andrijana Pisarević

Чланак Institucije Srpske nisu u stanju zabraniti ilegalan rudnik (VIDEO) се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?