Ustavni sud BiH ostaje bez jedinog suca iz RS-a

Link na izvornu vijest

Zlatko Knežević, sudac iz Republike Srpske, povlači se iz Ustavnog suda BiH.

O tome je obavijestio predsjednika Narodne skupštine RS-a Nenada Stevandića, koji je ovu informaciju potvrdio Srni.

Knežević je našao najbolji način da ispoštuje odluku Narodne skupštine, a da sačuva dignitet sudačke funkcije, rekao je Stevandić, prenosi Avaz.

Podsjećamo, Narodna skupština Republike Srpske je 26. travnja usvojila zaključak koji poziva suce Ustavnog suda BiH iz reda srpskog naroda da podnesu ostavke. Razlog je, kako je objašnjeno, ”antidaytonsko i antiustavno djelovanje Ustavnog suda BiH koje je kulminiralo odlukama o državnoj imovini”.

U Ustavnom Sudu BiH Zlatko Knežević je jedini sudac iz Republike Srpske. Za “Glas Srpske” je potvrdio kako će podnijeti zahtjev za odlazak u prijevremenu mirovnu i očekuje da ta procedura bude završena do kraja godine.

Za nekoliko mjeseci ispunjavam uvjete za prijevremenu mirovinu, rekao je Knežević za banjalučki dnevni list.

Narodna skupština RS-a zatražila da se srpski sudac povuče iz Ustavnog suda BiH

U prethodnom razdoblju zbog ozbiljnih zdravstvenih problema Knežević je bio na bolovanju, ali, kako je u utorak istaknula Valerija Galić, Knežević se vratio na posao i sudjelovat će na plenarnoj sjednici u srpnu.

Podsjetimo, u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine već su upražnjene dvije fotelje, nakon što su Mate Tadić i Miodrag Simović napustili Ustavni sud, kada su stekli uvjete za umirovljenje. Njihove nasljednike Parlament Federacije Bosne i Hercegovine i Narodna skupština Republike Srpske još nisu imenovali, piše Avaz.

Podsjetimo da je uoči usvajanja odluke kojom se Zlatko Knežević poziva da napusti Ustavni sud Bosne i Hercegovine, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik govorio da se time namjerava delegitimirati rad Ustavnog suda.

U srijedu se ponovno oglasio o ovom pitanju, napisavši, između ostalog, kako je Ustavni sud BiH od institucije koja treba štititi Ustav BiH, onako kako je to i predviđeno Daytonskim sporazumom, posljednjih godina prerastao u otuđeni centar koji se izdigao iznad Ustava BiH… Republika Srpska ne može prihvatiti nametanje takvih odluka koje se donose čak i bez nazočnosti predstavnika Republike Srpske u Ustavnom sudu BiH.

Ipak, iako Ustavni sud, zbog odsustva Kneževića neko vrijeme nije održavao sjednice, pravila kažu da i bez sudaca iz Republike Srpske sud može donositi odluke, sve dok postoji većina, a nju čini pet od ukupno devet članova ove institucije.

(www.jabuka.tv | Foto: BIRN)

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?