Rodna osviještenost kao imperativ za obrazovne ustanove u Federaciji BiH

Link na izvornu vijest

Na nivou srednjeg obrazovanja obuhvat je ispod evropskog prosjeka, ali su razlike među dječacima i djevojčicama zanemarljive. Za veliki procenat stanovništva, a naročito žena, srednje obrazovanje je najviši stepen stečenog obrazovanja. Što se tiče visokoškolskog obrazovanja, nešto više djevojaka nego mladića upisuje i završava fakultete, ali najviši stepen obrazovanja još uvijek stiče više muškaraca

Piše: Rubina ČENGIĆ

Zakonski okvir koji regulira oblast obrazovanja u Federaciji BiH izričito zabranjuje diskriminaciju na osnovu spola, te promovira jednak pristup obrazovanju za sve.

Međutim, dostupni podaci pokazuju da ove zakonske regulative nisu u potpunosti integrisane u obrazovni sistem.

Prema podacima iz dokumenta „Strategija socijalnog uključivanja Federacije Bosne i Hercegovine za period 2021-2027.“  pristup osnovnom obrazovanju je jednakopravan za oba spola te tako obuhvat djece osnovnim obrazovanjem u Federaciji BiH iznosi više od 97% i u ravni je sa stopom EU- 27 od 97,6%, što potvrđuju i posljednji statistički podaci.

Grafika preuzeta iz biltena Federalnog zavoda za statistiku od dana 28.04.2023 „OSNOVNO OBRAZOVANJE U FBIH 2022/2023“

Na nivou srednjeg obrazovanja obuhvat je ispod evropskog prosjeka, ali su razlike među dječacima i djevojčicama zanemarljive. Za veliki procenat stanovništva, a naročito žena, srednje obrazovanje je najviši stepen stečenog obrazovanja.

“Vertikalni gubitak žena”

Što se tiče visokoškolskog obrazovanja, nešto više djevojaka nego mladića upisuje i završava fakultete, ali najviši stepen obrazovanja još uvijek stiče više muškaraca.

Ovaj trend svjedoči o još uvijek prisutnom fenomenu „vertikalnog gubitka žena“ u oblasti visokog obrazovanja i naučno istraživačkog rada.

Ana Vuković, direktorica Gender Centra Vlade FBiH

Iako je jednak broj dječaka i djevojčica, žena i muškaraca uključen u proces obrazovanja u našoj zemlji, ograničene su mogućnosti napredovanja za djevojčice i žene te pristup pozicijama za koje su potrebne visoke kvalifikacije, prije svega zbog stereotipa koji se odnose na muška/ženska zanimanja i pitanja usklađivanja profesionalnog i porodičnog života. Posebnu pažnju zaslužuje pitanje obrazovanja pripadnika i pripadnica ranjivih (vulnerabilnih) grupa – izjavila je Ana Vuković, direktorica Gender Centra Vlade FBiH.

Međutim po pitanju kadra u obrazovnom sistemu žene su zastupljene u visokom procentu.

U predškolskom obrazovanju ih je među zaposlenim 99 posto, u osnovnom  blizu 75 posto, a u srednjem obrazovanju oko 65 posto, dok na visokoškolskim ustanovama taj broj pada ispod 50 posto. Njihovo znanje i vještine su predmet stalnog usavršavanja, a Ministarstvo obrazovanja i nauke u Vladi FBiH svake godine izdvaja sredstva za profesionalno unaprjeđenje zaposlenih u predškolskom, osnovom i srednjem obrazovanju.

Šta učimo djecu – ko kuha, a ko vozi avion?

Nevladine organizacije upozoravaju da se pitanje ravnopravnosti polova i rodne diskriminacije osim na upisnu politiku proteže i na nastavni sadržaj osnovnog i srednjeg obrazovanja.

„Ravnopravnost polova nije integrisana u obrazovni sistem a u nastavnim sadržajima preovladavaju priče o muškarcima (autori, muškarci u historiji, naučnici i slično)“, samo su neki od nalaza iz „Narandžastog izvještaja o stanju ljudskih prava žena u Bosni i Hercegovini“ za 2021. godinu ali i iz drugih analiza.

Denija Hidić iz Fondacije CURE

Fondacija CURE je u svojoj analizi udžbeničkog sadržaja potvrdila prisutnost velikog broja stereotipa, predrasuda, diskriminacije: 

Žene su u većini slučajeva predstavljene kao majke, domaćice, kuharice, dok su muškarci znanstvenici, fizičari, matematičari, piloti ili astronauti – kazala je Denija Hidić iz Fondacije CURE.

Osim rodnih uloga ni jezik u obrazovanju nije rodno senzitivan, te je tako prošle godine Genter Centar Vlade FBiH izdao preporuku Ministarstvu obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo da izvrši usklađivanje propisa, kao i preporuku Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke da putem Koordinacije ministara obrazovanja i nauke u FBiH pokrenu aktivnosti za omogućavanje upotrebe rodno odgovornog jezika na diplomama koje izdaju univerziteti u FBiH.

Neprestano smo izloženi rodnim predrasudama, zato se naprosto čini da nam je rodna diskriminacija ukorijenjena u društvu. Svakodnevno igramo rodne uloge koje nam je društvo uredilo i nametnulo kao prihvatljivo. Generiramo prepoznatljive životne situacije koje nosimo iz naslijeđa od naših majki, očeva, šire porodice, tradicije, škole i obrazovnog sistema, religije, medijske i kulturne industrije. Zato bi imperativ za sve obrazovne ustanove u Bosni i Hercegovini morao biti da budu najvažniji institucionalni nosioci procesa socijalizacije djece i mladih, kreiranja i prenošenja društveno vrednovanih znanja i vještina. Lični razvoj i kvalitet života svakog čovjeka mora da sadrži odgojne i obrazovne sistemske komponente rodne osviještenosti, jer je rodno odgovorno obrazovanje značajan faktor unapređenja ekonomskog razvoja, prosperiteta, održivosti i demokratizacije svakog društva – navodi prof.dr Jasna Duraković u svom stručnom radu „Značaj rodno odgovornog obrazovanja u Bosni i Hercegovini: nužnost promjene obrazovnih i udžbeničkih politika.“

Pozitivna priča o rodnoj dimenziji u stručnom obrazovanju

Priručnik za integriranje rodne dimenzije u srednje stručno obrazovanje izrađen je kao rezultat 5 modula obuka iz oblasti rodno odgovornog obrazovanja za nastavnike/ce iz srednjih stručnih i tehničkih škola iz Kantona Sarajevo, Zeničko-dobojskog kantona i Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Prema statistici iz 2021. godine razlike u spolnoj zastupljenosti su najveće u stručnim školama u Bosni i Hercegovini, u kojima je oko 75% učenika, dok su u drugim vrstama srednjih škola, zastupljenije  učenice. Priručnik je pisan je sa željom i namjerom da se na jednom mjestu objedine i predstave konkretni alati i smjernice za nastavni kadar kako  bi na jednostavan i efikasan način uvrstili principe rodno odgovornog obrazovanja u svakodnevni rad sa učenicima i učenicama. Specifičnost priručnika je u tome što su ga kreirali nastavnici i nastavnice srednjih stručnih i tehničkih škola za i zbog nastavnog kadara srednjih stručnih i tehničkih škola širom BiH. Priručnik je nastao u okviru projekta „Stručno obrazovanje u Bosni i Hercegovini“ kojeg provodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime Vlada Švicarske i SR Njemačke

Stoga je novi Operativni plan institucija Federacije BiH za provedbu Gender akcionog plana BiH za period 2023-2027. godine od izuzetne važnosti za sprovođenje sistemskim reformi i mjera.

Novi Plan za provedbu GAP BiH, kako saznajemo, uključuje redovne mjere poput praćenja i procjene pristupa oba spola na postdiplomskim programima i sticanju naučnih zvanja, kao i pristup grantovima i stipendijama pod istim uvjetima, naučno-istraživačkim programima i projektima, kao i u procesima  rukovođenja i koordinacije; ali i neke nove kao što je uvođenje tema iz rodne ravnopravnosti i sprečavanja nasilja na osnovu spola kroz časove odjeljenske zajednice u 5 kantona u FBiH.

 

 

 

The post Rodna osviještenost kao imperativ za obrazovne ustanove u Federaciji BiH appeared first on Interview.ba.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?