Subota – Divin dan na Kedžari – očekuje se veliki broj hodočasnika

Link na izvornu vijest

Prema drevnoj ramskoj tradiciji, prve nedjelje nakon blagdana sv. Petra i Pavla na Kedžari podno Vran planine, na području Parka prirode Blidinje, obilježava se “Divin dan” posvećen Divi Grabovčevoj, a i ove godine na samu obljetnicu očekuje se veliki broj hodočasnika iz zemlje i regije.

Program obilježavanja počinje u subotu, 1. srpnja, svetom misu uoči Divina dana, na Kedžari, u 18 sati koju će predvoditi fra Josip Vlašić iz Masne Luke.

U nedjelju s početkom u 11 sati svečano misno slavlje predvodit će fra Jozo Grbeš, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije, a potom će uslijediti liturgijsko pjevanje koje predvodi etno skupina “Čuvarice” iz Rame, dok će Divin pozdrav govoriti Magdalena Fofić.

Od devedesetih godina 20. stoljeća svake prve nedjelje u srpnju više tisuća vjernika hodočasti Divinom grobu pokraj kojeg od 1998. godine stoji Divin kip, rad kipara Kuzme Kovačića.

Diva Grabovčeva je opjevana u brojnim pjesmama, knjigama  i filmovima, a jedno od najposebnijih i najpoznatijih djela je Opera Diva Grabovčeva, koja je ujedno prva opera na hrvatskom jeziku u BiH.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?