Načelnik Viteza o samoubistvima četvero mladih

Načelnik Viteza o samoubistvima četvero mladih

Link na izvornu vijest

Načelnik Viteza govorio je za N1 nakon informacije da je četvero mladih sebi oduzelo život od 2021. do danas, a što nadležni organi još uvijek ispituju. Troje mladih bilo je u dobi od 16, jedno od 17 godina, i svi su bili mještani sela Jardol. Posljednja dva samoubistva su se desila ove godine, a prvo od njih 2021.

Zanimalo nas je šta je poduzeto do sada, ali i šta se može učiniti u narednom periodu.

Načelnik Boris Marjanović naglašava da će biti u potpunosti na raspolaganju porodicama, ali i da je sam šokiran slučajevima. Informaciju o posljednjoj tragediji je dobio iz medija.“I svaki je bio iznenađenje. Sve su to uredne obitelji i uzorna djeca. Za zadnji slučaj sam saznao iz medija i poptuno sam šokiran”, dodao je.Razgovarali smo i o trenutnom pristupu djeci u opštini Vitez.

“Mislim da se radi dovoljno u institucijama koje su ovlaštene za to. Općina u okviru nadležnosti to nastoji potaknuti. Imamo i Centar za mentalno zdravlje u sastavu Doma zdravlja, Centar za socijalni rad, dajemo podršku školama, na raspolaganju smo za sve aktivnosti koje će educirati i dati pozitivno razmišljanje sredini”, ispričao nam je načelnik.

Dodaje i kako je u kontaktu sa policijskim organima. Slučaj je preuzela Policijska uprava Travnik.

“Mora se istražiti. Ponavlja se. Bilo bi najsretnije rješenje kada bismo uspjeli naći uzroke”, nada se Marjanović.

Pitali smo i da li osjeti spremnost na razgovor sa roditeljima.

“Apsolutno! Sve što mogu uraditi i na bilo koji način pomoći – biće potpuno na raspolaganju”, obećava Marjanović.

Zaključio je kako se o ovim slučajevima ne smije ćutati, naročito zbog činjenice, kako je rekao, da ne postoji garancija da se neće ponoviti ukoliko se nešto ne poduzme.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?