Bivši čuvar u nacističkom logoru smrti u 98. godini optužen za suučesništvo u ubistvu

Bivši čuvar u nacističkom logoru smrti u 98. godini optužen za suučesništvo u ubistvu

Link na izvornu vijest

Bivši čuvar nacističkog koncentracijskog logora optužen je za suučesništvo u ubistvu u posljednjem od niza pokušaja da se postigne pravda za žrtve i preživjele holokausta. Gregor F, 98,radio je kao čuvar u logoru Sachsenhausen sjeverno od Berlina između 1943. i 1945. godine.

Državni tužitelji u zapadnom gradu Gießenu, u blizini Frankfurta, rekli su da ako i kada slučaj dođe do suđenja, to će se održati na sudu za maloljetnike zbog dobi u kojoj je bio kada su se dogodili zločini u kojima je navodno sudjelovao. Očekuje se da će suđenje biti u Hanauu, blizu kuće muškarca, u skladu sa zakonom o maloljetnicima.

“Čovjek, njemački državljanin, koji je u vrijeme zločina bio adolescent, optužen je da je pomogao okrutnom i perfidnom ubijanju hiljada zatvorenika”, rekao je njemačkim medijima Thomas Hauburger, glavni tužitelj Gießena.

Hauburger je rekao da su psihijatrijski vještaci procijenili da je Gregor F sposoban da izdrži suđenje i da se smatra “sposobnim za suđenje, uz ograničenja”.

Hans-Jürgen Foster, advokat i bivši savezni javni tužitelj pri Saveznom sudu pravde koji bi trebao zastupati Shimona Rothschilda, bivšeg zatvorenika u Sachsenhausenu, rekao je kako se nada da će suđenje razotkriti ulogu onih koji možda nisu bili izravno uključeni u ubojstva, ali čija je uloga kotača nacističkog stroja za ubijanje omogućila uspjeh holokausta.

Vjerovao je da su zatvorski čuvari poput Gregora F “bili specifičan aspekt uvjeta koji su bili neprijateljski prema životu, koji su prevladavali u cijelom kompleksu koncentracijskih logora”, rekao je za Der Spiegel.

Više od 200.000 ljudi bilo je zatvoreno u Sachsenhausenu, blizu Oranienburga, od kojih je više od polovine ubijeno. Ubijanje je uključivalo masovno istrebljenje gušenjem u plinskim komorama, kao i pogubljenje hiljada sovjetskih ratnih zarobljenika hicima u potiljak, kroz sustavni program nazvan Aktion 14f14.

Rothschild, koji je bio zatvoren u Sachsenhausenu nakon što je isprva sa svojom porodicom deportiran iz geta u blizini Krakova u Poljskoj u Auschwitz, treba svjedočiti ako suđenje Gregoru F. krene dalje. Zajedno s 10 druge jevrejske djece, Rothschild (96), koji živi u Izraelu, bio je podvrgnut medicinskim eksperimentima u kojima su mu ubrizgana cjepiva protiv hepatitisa i druge supstance u bolničkom odjeljenju Sachsenhausenove kasarne RII.

Slučajeve poput Gregora F omogućilo je suđenje Johnu Demjanjuku, čuvaru u logoru za istrebljenje Sobibor iz 2011., koje je otvorilo put kasnijim suđenjima drugima koji su se prije smatrali previše beznačajnima i protiv kojih nije bilo dokaza da su počinili određene zločine , ali za koje se smatralo da su bili vitalni dio nacističkog sistema.

Među njima je i 97-godišnja žena koja je radila kao tajnica u koncentracijskom logoru Stutthof, a koja je prošlog decembra proglašena krivom za saučesništvo u 10.500 ubistava.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?