Ovo je primjer jelovnika koji se uvodi u sve zagrebačke škole

Ovo je primjer jelovnika koji se uvodi u sve zagrebačke škole

Link na izvornu vijest

GRAD Zagreb će prvi put u povijesti imati objedinjene jelovnike za osnovne škole kao dio druge faze unaprjeđenja prehrane koju je počeo. Izradio ih je Prehrambeno-biotehnološki fakultet, a uvodit će ih postupno, ovisno o kapacitetima škola.

Jelovnici su napravljeni za razdoblje od rujna do prosinca i sadrže kombinacije obroka za 77 dana s normativima za 35 mliječnih obroka, 35 ručkova i 35 užina. Izrađeni su sukladno Nacionalnim smjernicama za prehranu učenika u osnovnim školama te vode računa o alergijama i alergenima, rečeno je danas na brifingu za novinare u gradskoj upravi uz napomenu da to ništa neće koštati roditelje.

Primjer tjednog jelovnika

Iz gradske uprave su nam poslali primjer jelovnika za jedan tjedan. Djeca će svaki dan imati doručak, ručak i užinu.

Prvi dan je za doručak u planu sendvič sa sirom i jajima, zajedno s čajem i voćem. Učenici će za ručak dobiti zelene popečke, mediteranski grah i kruh. Za užinu će biti palenta s kiselim mlijekom. 

Idući dan će za doručak biti poslužene žitarice s mlijekom i suhim šljivama te lanenim sjemenkama, dok će za ručak biti tjestenina na bolonjski, kuhana cikla i voće. Za užinu će biti puding od muškatne tikve.

Doručak trećeg dana sastojat će se od kruha s namazom od cikle, jogurta i voća. Kelj varivo sa suhim mesom, kruh i voće će biti posluženi za ručak, dok će za užinu učenici dobiti slani muffin.

Četvrti dan za doručak će jesti rižu na mlijeku sa šumskim voćem. Za ručak su pureće polpete, pire krumpir, umak od rajčice, zelena salata i kruh. Užina će biti puding od kruha.

Kruh s namazom od lješnjaka i kakaa, mlijeko i voće su za doručak petog dana. Učenici će za ručak dobiti krem juhu od cikle i riže, složenac s filetom iverka, zelenu salatu s kukuruzom i domaći kompot. Za užinu će biti pizza s povrćem.

Škole će moći zamijeniti vrste voća i obroke unutar dana

Gradski ured za obrazovanje, sport i mlade poslao je školama upitnik o jelovnicima, potrebama za opremom i potrebama za zapošljavanjem. Na temelju odgovora organizirat će se potpora školama, posebice djelatnicima u kuhinji, za uvođenje novih jelovnika. Također se pripremaju jelovnici za zimu i proljeće.

Škole će dobiti detaljne upute za pripremu pojedinih jela, neće morati pratiti zadane tjedne, moći će, primjerice, zamijeniti vrste voća te zamijeniti obroke unutar dana.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević ustrojio je radnu skupinu za razvoj unaprijeđenog modela prehrane koja je s radom krenula u srpnju. Radna skupina će pratiti uvođenje jelovnika i raditi na novom modelu prehrane, smanjenju otpadaka hrane. Tu je i potpora djeci s posebnim prehrambenim potrebama.

Na brifingu je istaknuto da je 30 osnovnih škola u Zagrebu izrazilo interes za sudjelovanje u pilot-projektu zelene javne nabave hrane 2026. kojem je cilj održiv sustav prehrane. U pilot-fazi cilj je da 15 posto svih obroka u tim školama bude održivo proizvedeno i pripremljeno.

Računi roditelja manji, a škole ostvarile viši prihod

To je prvi put u povijesti da Grad Zagreb ima objedinjene jelovnike za osnovne škole, istaknuto je uz napomenu da je glavni cilj kontinuirano poboljšanje prehrane.

Ciljevi prve faze unaprjeđenja prehrane u potpunosti su ostvareni – sva djeca koja to žele u školi imaju besplatan obrok, uloženo je u školske kuhinje za povećanje kapaciteta prehrane, svim roditeljima su smanjeni računi za prehranu te su povećani prihodi školama kao temelj za povećanje kvalitete.

Broj djece obuhvaćene prehranom povećan je za 15.000 (s 44.000 na 59.000), od kojih je 1500 učenika više s toplim obrokom.

Grad Zagreb od početka novog modela, odnosno od drugog polugodišta prošle školske godine, uložio je 750.000 eura u kuhinjsku opremu i inventar i 1.1 milijun eura u subvencije roditeljima.

Ukupni računi svih roditelja manji su za 1.8 milijuna eura (47 posto) u prvoj polovici 2023. nego u istom razdoblju 2022., rečeno je na brifingu.

Škole su ostvarile 3.2 milijuna eura (67 posto) viši prihod u prvoj polovici 2023. nego u istom razdoblju 2022.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?