Nedjelja Božje riječi: Odricanje samoga sebe (22. nedjelja kroz godinu)

Nedjelja Božje riječi: Odricanje samoga sebe (22. nedjelja kroz godinu)

Link na izvornu vijest

Isus je svojim učenicima i apostolima rekao vrlo snažne i potresne riječi kad je govor o poistovjećivanju s njime, te hodom s njime i za njim. Naime, rekao je uvjetno da svatko tko hoće i želi ići za njim i s njime, treba se odreći samoga sebe, potom uzeti svoj križ svakidašnjih nevolja, poteškoća, problema što dolaze u jatima, te hoditi kroz ovaj svijet i život kao Kristov sljedbenik. Što znači odreći se samoga sebe? To znači odbaciti sve ono što čovjeka ne čini čovjekom, što ga raščovječjuje, ponižava, potire, a tim odricanjem učvršćuje se u stavu prema najvećim vrijednostima što ih Bog nudi svakome čovjeku. Odricanje samoga sebe može se shvatiti kao jaki oblik askeze na svim razinama.

Zašto sve u svezi s čovjekom valja gledati i motriti kao žrtvu, pa zato što je čovjek stvoren od tijela i duha, tijelu je teško bivstvovanje s duhom u ovome tvarnome svijetu, jer tijelo je tvarno i kad je u njemu duh, tvarnost se očituje i doživljava kao teret, pogotovo ako se udovoljava zahtjevima tijela i tjelesnih poriva, tj. ako duh čovjekov klone u hrvanju s tjelesnim nagonima. Kod sv. Pavla imamo ovih i sličnih razmišljanja o tijelu i njegovim zakonitostima koje se manifestiraju tek onda kada je u njima duh, a inače kada duha nema u tijelu, onda je tijelo mrtvo i podložno truljenju. Upravo ta tjelesna nagnuća valja obuzdavati. Nošenje križa koji je naša svakodnevnica, a pogotovo ako nam je nametnut, onda je to žrtva kad se ustrajno nosi i to do kraja zemaljskoga života, te iz ljubavi prema Bogu, drugima i samome sebi.

Nedjelja Božje riječi: Odricanje samoga sebe (22. nedjelja kroz godinu)

Sv. Pavao kaže da je Božji Zakon duhovan, a čovjek je tjelesan i podložan grijehu, naravno kada je u njemu prisutan sam duh, odnosno duša, što je načelo oživljavanja tijela i svega tjelesnoga. Bez duše tijelo ne može postojati, može samo strunuti. Čovjek u svome životu, što je jako Pavlovo iskustvo, vrlo često ne razumije što sve čini, vrši, radi i djeluje, a u svome tome djelovanju je ujedno u sukobu umni i tjelesni dio čovjeka, što ga čini zbrkanim i grješnim. Naime, Pavao veli da često ne čini ono što bi htio, ono što mu naređuje razum da čini kao dobro za sebe, druge i samoga Boga, nego čini ono što ustvari neopisivo mrzi, što mu je odvratno, gnjusno, grješno, vražje. Dalje nastavlja razmišljanje govoreći da je u suglasju sa Zakonom ako čini što ne bi htio i priznaje ga dobrim Zakonom, a to što grješno čini, ne čini više on, nego na to činjenje potiče ga grijeh koji je u njemu. Publije Ovidije Nazon je rekao: “Video meliora proboque, deteriora sequor.“ U prijevodu na hrvatski znači: “Vidim ono što je bolje, i sviđa mi se, ipak slijedim ono što je gore.“

Don Ilija Drmić/Tomislavcity

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?