Putinov režim stavio uglednog ruskog nobelovca na listu stranih agenata

Putinov režim stavio uglednog ruskog nobelovca na listu stranih agenata

Link na izvornu vijest

Rusija je dodala uglednog novinara i dobitnika Nobelove nagrade, Dmitrija Muratova, na svoju listu stranih agenata, oznaku koju vlasti često koriste kako bi suzbile kritičare režima Vladimira Putina.

Ova akcija usmjerena protiv urednika najvažnijeg nezavisnog izdanja u Rusiji, Novaya Gazeta, dio je šireg obračuna sa uglednim institucijama civilnog društva, koji se ubrzao nakon Moskovske agresije na Ukrajinu.

Ministarstvo pravde Rusije je odlučilo ovu mjeru opravdati tvrdnjom da je Muratov “koristio strane platforme za širenje mišljenja usmjerenih na stvaranje negativnog stava prema vanjskoj i unutrašnjoj politici Ruske Federacije”.

Ministarstvo također optužuje Muratova za stvaranje i distribuciju sadržaja drugih stranih agenata.

“Šta ima za komentirati? Za komentare, obratite se Ministarstvu pravde”, stoji na web stranici Novaya Gazeta.

Dodaje se da se na listi stranih agenata sada nalazi 674 “vrijednih” osoba i organizacija.

Ova oznaka, koja podsjeća na izraz “neprijatelji naroda” iz sovjetskog doba, donosi teška administrativna ograničenja i zahtijeva otkrivanje izvora finansiranja.

Također, prisiljava ih da označe sve objave – uključujući i objave na društvenim medijima – određenom oznakom.

To dovodi strane agente i osobe koje dijele njihov sadržaj u opasnost od visokih novčanih kazni.

Ova oznaka je dio niza zakona koje Kremlj koristi za suzbijanje kritičara, zajedno s oznakom “nepoželjne organizacije”.

Otkako je u februaru 2022. godine poslala trupe u Ukrajinu, Moskva je pojačala napore za gušenje neslaganja s ovom odlukom. Većina najistaknutijih opozicionih lidera je u zatvoru ili u egzilu.

I dok mnogi nezavisni novinari rade iz inostranstva, Muratova su nedavno vidjeli u Rusiji. On je dio pravnog tima koji brani svog prijatelja Olega Orlova, suosnivača ruske organizacije za ljudska prava Memorial.

Orlov se suočava sa sudskim postupkom zbog usamljenih protesta protiv napada na Ukrajinu i zbog članka u francuskom izdanju Mediaparta pod nazivom “Željeli su fašizam, dobili su ga”.

Optužen je za ocrnjivanje vojske, što je jedan od alata koje Moskva koristi protiv kritičara vojne operacije.

Ukupno, hiljade običnih Rusa koji su protestovali protiv sukoba u Ukrajini su uhapšeni.

Mnogi istaknuti opozicioni političari su u zatvoru od početka ofanzive, uključujući Ilju Jašina i Vladimira Kara-Murzu.

Glavni opozicioni političar Putina, Aleksej Navalni, je u zatvoru od 2021. godine.

Represija se ubrzava tokom ofanzive u Ukrajini, ali prostor za slobodu izražavanja u Rusiji se smanjuje već godinama.

Dmitrij Muratov je 2021. godine, kada je zajedno s drugima dobio Nobelovu nagradu za mir, posvetio nagradu “pali” novinarima Novaya Gazeta koji su “dali svoje živote za svoju profesiju”.

Od 2000. godine, Novaya Gazeta je izgubila šest svojih novinara i dopisnika, uključujući istraživačku novinarku Anu Politkovsku, koja je ubijena u Moskvi na rođendan predsjednika Vladimira Putina.

Novaya Gazeta, koju je suosnovao bivši lider Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov – još jedan nobelovac za mir – 1993. godine, jedan je od rijetkih medijskih izdanja u Rusiji koje kritikuje Putina.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?