Više od 100 povrijeđenih u sukobima Eritrejaca i policije u Tel Avivu

Link na izvornu vijest

Najmanje 114 osoba povrijeđeno je u Tel Avivu u sukobima između Eritrejaca koji traže azil u Izraelu i policije.

Najmanje 114 osoba povrijeđeno je danas u Tel Avivu u sukobima između Eritrejaca koji traže azil u Izraelu i policije, saopštila je sanintetska služba Izraela Crvena Davidova zvijezda.

Tražioci azila iz Eritreje protestovali su protiv vlasti svoje zemlje i sukobili se sa njenim pristalicama i izraelskom policijom, nakon što su demonstracije postale nasilne.

Među povrijeđenima je 30 policajaca, Tanjug prenosi Times of Israel.

Osmero povrijeđenih je u teškom stanju, 13 je zadobilo povrede umjerenog stepena, a 93 je lakše povrijeđeno.

Razbijanje demonstracija

U lokalnoj bolnici navode da je najmanje 11 ljudi ranjeno u pucnjavi.

Najmanje tri učesnika protesta ranjena su kada je na njih pucala policija nakon što je, kako je navela, “osjetila da su im životi u opasnosti”.

Izraelski policajci u opremi za razbijanje demonstracija i na konjima pokušali su da potisnu demonstrante, koji su probili barikade i gađali policiju komadima betona i kamenicama, dodaje AP.

Slični protesti izbili su širom svijeta u vrijeme kada Eritreja obilježava 30 godina nezavisnosti i organizuje festivale u dijaspori u Evropi i na sjeveru Afrike.

Eritrejci čine većinu među više od 30.000 Afrikanaca koji traže azil u Izraelu.

Oni tvrde da su pobjegli od opasnosti i progona iz zemlje, za koju AP navodi da je poznata kao “Severna Koreja Afrike” i u kojoj je vojni rok doživotan u uslovima nalik ropstvu.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?