Kreće isplata mirovina za mjesec kolovoz

Kreće isplata mirovina za mjesec kolovoz

Link na izvornu vijest

Stolac-grad na jugu Hercegovine, bogat je kulturno-povijesnom baštinom. Tu su i mnogobrojna prirodna bogatstva koja ovaj grad ima. Jedno od najvećih je rijeka Bregava, žila kucavica Stoca, koja mještanima pruža osvježenje u vrelim ljetnim danima, a u zadnje vrijeme postaje sve privlačnija i turistima, piše BHRT.

Turistički potencijali Bregave godinama su neiskorišteni. Prepoznali su ih entuzijasti, pa se sada tu može naći kamp u koji se turisti, kada jednom dođu, opet rado vraćaju.

SEJO OBRADOVIĆ, vlasnik kampa

Vjerujte da su oduševljeni, još kad vide da u vodi ima rakova, a staro je pravilo gdje ima raka tu vodu pij. Ja je pijem i zaljevam drveće s njom, pa kad vide ribe i da se kupaju sa ribama. Vjerujte imam kampera  koji već godinama se vraćaju, pa čak neki i po tri puta godišnje.

Na lokalnim gradskim plažama uz odbojku i plivanje vrijeme uglavnom provode mještani i njihovi gosti.

Zbog mirne i nešto dublje vode na ovom dijelu, rijeka Bregava idealna je za plovidbu kajacima. I to je jedna od aktivnosti koju strani turisti tek otkrivaju, a kako nam kažu iz Udruženja EkoTur rado se opet vraćaju.

ASIM PITIĆ, predsjednik Udruge EkoTur Stolac

Stranci koji su posjetitelji nerijetko dođu tu naprave određenu turu do vodopada Pjene, gdje se oni kad dođu do samog vodopada posebno oduševe i ostanu zatečeni prirodnom ljepotom i onim čime Stolac raspolaže.

Kajacima ili pješke može se krenuti i u obilazak mostova na Bregavi koji su svakako jedna od atrakcija koja se usko veže za ovu rijeku.

Jedan od simbola Stoca upravo su mostovi iznad Bregave, tačnije njih deset od kojih je većina stara i po nekoliko stoljeća. Gornja Ćuprija se smatra najstarijim mostom u Stocu. Ona je 70-tih godina prošloga vijeka dobila ime Inat ćuprija a izgrađena je u 17 vijeku.Svi su sa polukružnim svodovima i građeni su od kamena. Osim Inat ćuprije, izdvaja se i Sarin most izgrađen 1896. godine. Zajedno sa vodenicama i stupama, mostovi u Stocu proglašeni su za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.

(BHRT)

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?