Plenković: U novi zakon uvrstili smo zlatnu formulu hrvatskog jezika - ča, kaj, što

Plenković: U novi zakon uvrstili smo zlatnu formulu hrvatskog jezika – ča, kaj, što

Link na izvornu vijest

PREDSJEDNIK vlade Andrej Plenković u Krapini je nazočio 58. Festivalu kajkavskih popevki, koji označava, kako premijer kaže, više od pola stoljeća krasne tradicije i kulture Hrvatskoga zagorja.

U sklopu Tjedna kajkavske kulture u Krapini premijer Plenković prisustvovao je retrospektivnom koncertu “Popevke zanavek” na 58. Festivalu kajkavskih popevki.

“Više od pola stoljeća krasne tradicije i kulture, emancipiranja našega identiteta, cijeloga bogatstva Hrvatskog zagorja i naše kulture”, rekao je Plenković.

Objasnio je i kako namjeravaju očuvati važnost hrvatskih narječja.

“U novi smo Zakon o hrvatskom jeziku uvrstili i zlatnu formulu hrvatskoga jezika – ča, kaj, što – i time dajemo legitimitet i važnost svim našim narječjima”, istaknuo je i dodao kako se veseli prisjetiti uspješnica s davnih festivala u Krapini.

Uoči koncerta premijer Plenković obišao je izložbeno-prodajne kućice 31. zagorskog gospodarskog zbora, a pohvalio je, uz domaćine, i županiju partnera – Osječko-baranjsku županiju na velikoj zastupljenosti.

“Posebno veseli što je u Županiji nikada manja nezaposlenost, a velika zaposlenost – upravo onako kako je i na razini Republike Hrvatske. Imamo 1.680.000 osiguranika, najviše ikada”, poručio je premijer i dodao da je odnos zaposlenih i nezaposlenih 16 naprema 1.

“Takav odnos nismo nikada imali”, zaključio je Plenković.

Uz premijera Plenkovića, na festival su stigli i ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović te ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Ovogodišnji Tjedan kajkavske kulture u Krapini, manifestacija koja njeguje kulturu i tradiciju kajkavskog govornog područja, ušao je u svoju završnicu uz 58. Festival kajkavskih popevki Krapina 2023., a posjetitelje u subotu očekuje “Večer novih popevki”, kojom će službeno završiti i Festival kajkavskih popevki i Tjedan kajkavske kulture.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?