Biciklistički spektakl u Ljubuškom: Karić prvi na opasnoj trci, Soldo s drugim mjestom osigurao titulu prvaka Premier lige

Vedad Karić osvojio je jučer iznimno zahtjevnu utrku “XCO Herceg Stjepan” koja se vozila u okviru “XC Premijer lige Bosne i Hercegovine”, a drugo mjesto je osvojio Ivan Soldo iz Širokog Brijega kojem je to bilo dovoljno za titulu prvaka biciklističke Premier lige BiH.

Kako je na Facebooku objavila njegova supruga Irma, Vedad koji je ove godine doživio dosta teških padova te brojne ozljede, sa dozom opreza i straha je došao u Ljubuški, s obzirom da je riječ o jednoj najtežih biciklističkih staza.

“Nakon tri pada i svih silnih povreda, danas smo u Ljubuški na XCO utrku došli sa velikim oprezom i jakim psihičkim opterećenjem. Ovo je jedna od najtežih staza, oštar kamen sa dosta brda i strašnim spustom. Vedo je ipak uspio da odveze i završi na 1. mjestu, te da ga proglase kraljem hercegovačkog kamena”, napisala je Irma.

Klix.ba piše kako je Karić stazu kružnog karaktera u dužini od 24 kilometra i 830 metara ukupne elevacije sa mnogo tehničkih dijelova koji su usporavali same natjecatelje na stazi prešao sa vremenom 1 sat i 40 minuta, što mu je bilo dovoljno da upiše četvrtu pobjedu u okviru “MTB Premijer lige BiH” u isto toliko nastupa.

Ono što je obilježilo jučerašnju trku je bilo uobičajeno za Hercegovinu – jako sunce i velike temperature, a u takvim uvjetima se najbolje snašao najbolji bh. biciklist, koji je inače član biciklističkog kluba “Rotacija -SPIN” iz Zenice.

“Utrka je prošla jako dobro, zadovoljan sam ali i jako sretan kako sam odvozio. Ovo je moja četvrta MTB pobjeda u isto toliko nastupa. Najviše sam sretan zbog toga što se nama biciklistima nije jednostavno vratiti na stazu nakon povreda zadobivenih tokom padova sa bicikla i iskren da budem, nakon svih mojih povreda sa višestrukim lomovima bojao sam se kako ću odgovoriti na tehničke dijelove koji izgledaju prestrašno uz mnogo oštrog kamena”, kazao je Karić te dodao:

“Prva dva kruga utrke sam išao veoma oprezno, ali onda mi se jednostavno izbila ta blokada u glavi gdje sam nastavio voziti skoro kao da se nikada nije ni desio pad. Forma se polako diže na stari nivo koji sam imao prije povreda, na žalost bliži se kraj sezone, ali će mi sigurno biti lakše ući u pripremni dio sezone za narednu godinu.”

Drugi na utrci je bio Ivan Soldo, natjecatelj biciklističkog kluba “Široki” iz Širokog Brijega, a to mu je bilo dovoljno za osvajanje titule prvaka.

“Danas sam u Ljubuškom nastupio na posljednjoj utrci premijer lige BiH i zauzeo drugo mjesto koje je bilo dovoljno za osvajanje Premijer lige BiH! Iako je ovo moja prva godina u seniorskoj kategoriji nisam se nadao ovakvim rezultatima, ali isplatilo se slušati trenera Tonija Odaka bez kojeg ovo ne bi bilo moguće!”, napisao je Soldo.

Treće mjesto je pripalo Ivanu Banoviću, natjecatelju biciklističkog kluba “Konavle” iz Hrvatske.

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?