Obiteljima s više djece u Ljubuškom prošlog mjeseca isplaćeno 200.500 KM

Obiteljima s više od troje i više djece u Ljubuškom isplaćeno je u kolovozu 200.500 KM.

To je rezultat Zakona o zaštiti obitelji s djecom ŽZH iz srpnja 2022. godine, a prema tom zakonu, za treće i svako iduće dijete se uplaćuje po 500 KM.

To znači da, ako obitelj, ima četvero djece, na račun im “legne” tisuću KM, ako imaju petero djece, dobivaju 1500 KM mjesečno.

Daleko najviše obitelji s troje i više djece je u Širokom Brijegu – 671 te im je u kolovozu isplaćeno 335.500 KM.

Slijedi Posušje s 418 obitelji kojima je u tom mjesecu isplaćeno 209.000 KM

Grudama su u kolovozu registrirane 284 obitelji s troje i više djece te su im isplaćene 142.000 KM.

Kada je uvođena ova mjera, govorilo se da je to jedinstvena pronatalitetna mjera koja se zasad provodi samo na području Županije Zapadnohercegovačke.

A ova mjera košta, kako je to prilikom obrazlaganja Proračuna za 2023. godinu potvrdio tadašnji dopredsjednik županijske vlade i ministar financija Toni Kraljević, za ovu stavku se godišnje planiralo potrošiti čak 10,3 milijuna maraka.

Ipak, da je riječ o popularnoj mjeri pokazuju i komentari s portala Klix.ba. Naime, kada se tamo pojavila vijest da Zapadnohercegovačka županija planira isplaćivati po 500 KM za svako treće i iduće dijete, većina komentara je bila pozitivna i hvalila ovu mjeru.

„Konačno neka prava mjera. Natječite se u ovome, tko će veći doplatak imati. Ali velika većina Hercegovine, poglavito Zapadne, je mala Švicarska za sve ostale županije“, glasio je jedan od komentara, a drugi je komentator napisao „u cijeloj FBIH se ovo treba uvesti“, uz dodatak da se rijetko viđaju obitelji sa troje i više djece, a troje djece osigurava pozitivan priraštaj.

„Matematički, da nacija opstane, potrebno je 2.1 djeteta po familiji“, glasio je jedan komentar, a hoće li ova mjera imati utjecaja na prirodni priraštaj u ŽZH pokazati će vrijeme. Ipak, portal Jabuka.tv već piše kako veseli podatak da broj obitelji s troje i više djece raste iz mjeseca u mjesec.

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?