Vlada SBK: Naloženo zapošljavanje 17 mladih liječnika s evidencije Zavoda

Vlada SBK: Naloženo zapošljavanje 17 mladih liječnika s evidencije Zavoda

Link na izvornu vijest

Polaganjem vijenaca pred spomen obilježjem hrvatskim žrtvama, u memorijalnom centru u Uzdolu te misom zadušnicom koju je ispred župne crkve u Uzdolu predvodio don Pavo Jurišić, danas 14. rujna na blagdan Uzvišenja svetog Križa, obilježena je 30. obljetnica stravičnog zločina kojeg su pripadnici Armije BiH počinili nad Hrvatima župe Uzdol u općini Prozor/Rama.

Prije početka sv. mise, žrtvama Uzdola poklonili su se članovi obitelji, predstavnici braniteljskih udruga te brojno izaslanstvo HDZ-a BiH i Hrvatskog narodog sabora BiH koje je predvodila Lidija Bradara, dopredsjednica HDZ-a BiH i predsjednica Federacije BiH, uz izaslanstvo dužnosnika izvršne i zakonodavne vlasti svih razina u BiH.

„Uzdol je otvorena rana koja krvari i nakon 30 godina sabrane tuge, ocvalih proljeća i sumornih jeseni u ovom mirnom mjestu u kojemu vrijeme ne liječi rane, u kojemu su i suze presušile. Već 30 godina okupljamo se ovdje na blagdan Uzvišenja Križa Gospodinova oko uzdolskog križa. Okuplja nas ljubav prema Bogu i čovjeku ali i sjećanje na žrtve koje su ubili pripadnici Armije RBiH. Nisu oni došli odnekud, oni su rasli u ovoj u zemlji, u njima je tinjala mržnja koja je bila u stanju ubiti staricu Lucu i njezinu unuku Jadranku“, kazao je u svojoj propovjedi don Pavo Jurišić. On je istaknuo i kako je u BiH i dalje na djelu selektivna pravda u kojoj sve žrtve nisu jednake.

„Ono što mi želimo je da pravna država zaista fuknkcionira i da svi počinitelji i nalogodavci ovakvih zločina budu kažnjeni i privedni pred lice pravde. Naravno, naša je trajna zadaća ne zaboraviti niti jednu žrtvu, odati joj počast. To smo prije nekoliko dana učinili u Garbovici, danas to činimo u Uzdolu“, kazala je Lidija Bradara, predsjednica Federacije BiH koja je predvodila brojno izaslanstvo dužnosnika Hrvatskog narodnog sabora BiH u kojemu su, uz ostale, bili i Tomislav Martinović, predsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH kao i Mladen Begić, predsjednik Odbora za branitelje Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Žrtvama Uzdola poklonilo se i brojno izaslanstvo dužnosnika Republike Hrvatske na čelu sa Zdravkom Bušić, zastupnicom u Saboru RH ali i brojna izaslanstva Udruga proistklih iz Domovinskog rata od Rame preko Bugojna do Splita i Vukovara.

Pripadnici Prozorskog bataljuna Armije BiH u rano jutro 14. rujna 1993 godine upali su u selo Uzdol te na krajnje okrutan način pobili 41-og Hrvata, 29 civila od kojih je najmlađa imalo deset, a najstarija 87 godina, kao i 12 pripadnika HVO-a. U Uzdolu je na spomen na taj zločin podignut veliki drveni križ na kojem je ugrađen još 41 mali križ i na svakom zapisano ime i prezime, dan rođenja i smrti pojedine uzdolske žrtve.

Za ovaj zločin samo je osuđen tadašnji zapovijednik ”Prozorskog bataljona”  Enver Buza na kaznu zatvora od osam godina. Kada su u pitanju žrtve hrvatske nacionalnosti, najbolje govori činjenica da je Tužiteljstvo BiH donijelo odluku o obustavi istrage protiv 36 pripadnika  Armije BiH, koji se sumnjiče da su bili izravni izvršitelji ovog zločina.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?