<div>NERMIN NIKŠIĆ " title="
NERMIN NIKŠIĆ "Povećat ćemo minimalnu plaću, radimo kako bi zaustavili odlazak građana iz BiH"
" decoding="async" />

NERMIN NIKŠIĆ “Povećat ćemo minimalnu plaću, radimo kako bi zaustavili odlazak građana iz BiH”

Link na izvornu vijest

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić danas je u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu primio u nastupnu posjetu rezidentnog predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda u BiH Andreasa Tudyku.

Premijer Nikšić je upoznao rezidentnog predstavnika sa aktivnostima koje Vlada Federacije Bosne i Hercegovine poduzima u pravcu provođenja reformi i donošenja seta novih fiskalnih zakona.

Vlada Federacije finalizira zakonska rješenja iz oblasti fiskalne reforme koja podrazumijevaju smanjenje doprinosa na plaće i povećanje minimalne plaće.

“Planiramo, također, ući u proces nove fiskalizacije. Mi smo se opredijelili da putem ove reforme poboljšamo i zaštitimo prava radnika, te zaustavimo odlazak građana iz zemlje. Želimo stvarati pretpostavke da bi i oni koji su otišli mogli da se vrate”, istaknuo je premijer Nikšić.

Tudyka je potvrdio opredijeljenost za nastavak podrške MMF-a javnim investicijama i reformama u Federaciji BiH. Prenio je federalnom premijeru koje su glavne preporuke iz izvještaja MMF-a proisteklog nakon što su nedavno zaključene tzv. konzultacije prema članu IV sa našom zemljom.

“Kada je u pitanju financijska oblast, preporuke se odnose na zakone o borbi protiv korupcije, sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma, te uspostavu fonda za financijsku stabilnost, kao i registra bankovnih računa za fizičke osobe.

U fiskalnom sektoru one se tiču unaprjeđenja odgovornosti i transparentnosti u javnim poduzećima, te poboljšanja okvira javnih nabavki, dok se u strukturalnim oblastima naše preporuke odnose na digitalizaciju i prelazak na zelenu energiju”, kazao je Tudyka.

Na sastanku je najavljena i skora posjeta osoblja MMF-a iz Washingtona našoj zemlji, što će, također, biti prilika za razgovore o prioritetnim reformskim aktivnostima, navedeno je u priopćenju Vlade FBiH.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?