Zelenski u UN-u: Rusija koristi hranu i energente kao oružje

Link na izvornu vijest

Prvi put od početka ruske invazije na Ukrajinu, Volodimir Zelenski je lično prisustvuje zasjedanju Generalne skupštine UN-a u New Yorku.

Prvi put od početka ruske invazije na Ukrajinu, Volodimir Zelenski je lično prisustvuje zasjedanju Generalne skupštine UN-a u New Yorku.

Kaže da je Rusija okrenula leđa nuklearnom razoružanju. “Teroristi nemaju pravo da imaju nuklearno oružje,” poručio je Zelenski.

“Ali nuklearno oružje nije najstrašnije, masovno uništenje je sveprisutnije – agresor koristi mnogo toga kao oružje. I koristi ih ne samo protiv naše zemlje, nego i protiv zemalja,” rekao je Zelenski u New Yorku.

“Ukrajinske luke su blokirane, naši brodovi su mete projektila i dronova i sasvim je jasno da Rusija pokušava iskoristiti nedostatak hrane kao oružje,” poručio je ukrajinski predsjednik.

Zelenski kaže da Rusija koristi i energente kao oružje. “Često je svijet vidio kako Rusija koristi energente kao oružje, kako bi oslabili čelnike drugih zemalja. Sada je ta prijetnja još veća –  Rusija koristi nuklearnu energiju kao oružje.”

Kao treći primjer Zelenski je naveo kidnapovanje djece. “Razne terorističke grupe otimaju djecu kako bi izvršili pritisak njihove porodice i društvo, ali nikad ranije masvno kidnapovanje i deportacije nisu bili dio vladine politike. Znamo imena desetine hiljada djece, imamo dokaze o stotinama hiljada drugih koje je Rusija kidnapovala na okupiranim ukrajinskim teritorijama i kasnije ih deportovala,” poručio je.

Sve u New Yorku prati Ivica Puljić.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?