Hvala što nas trujete: Uništene mandarine pune pesticida

Hvala što nas trujete: Uništene mandarine pune pesticida

Link na izvornu vijest

Pakiranje mandarina iz Hrvatske, koje je bilo namijenjeno izvozu na tržište Srbije, zaustavljeno je na granici i naloženo je njegovo uništenje na siguran način.

Naime, tijekom kontrole utvrđeno je da te mandarine potječu iz serije koja sadrži nedozvoljeni pesticid hlorpirifos, potvrdilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za “Blic Biznis”.

Sustav Europske unije za brzu obavijest o sigurnosti hrane (RASFF) objavio je da je u uzorcima mandarina koji su uzeti u Hrvatskoj 18. listopada pronađeno 0.044 mg pesticida hlorpirifos po kilogramu i naloženo je uništenje tih mandarina.

Kako je izvijestilo ministarstvo, ovo je druga sporna pošiljka mandarina iz Hrvatske zbog prisutnosti istog pesticida, s obzirom na to da je i jedna ranija pošiljka, prije ove koja je uništena, vraćena u Hrvatsku.

Hlorpirifos je u EU zabranjen od početka 2020. godine, a u Srbiji od prošle godine, osim za šećernu repu, sukladno odluci Ministarstva poljoprivrede.

Index.hr

The post Hvala što nas trujete: Uništene mandarine pune pesticida appeared first on Brotnjo.info | Čitluk – Međugorje – Hercegovina.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?