BiH, uz malo truda, lako može privući milijune iz dijaspore

BiH, uz malo truda, lako može privući milijune iz dijaspore

Link na izvornu vijest

Braća Toni i Ilija Falak iz Čapljine vode uspješnu kompaniju specijaliziranu za sušenje i preradu suhog voća, a ono što je posebno u ovoj priči je činjenica da sastojke na ekološki prihvatljiv način uzgajaju lokalni kooperanti, što ih čini posebno zdravim izborom, ali i činjenica da su se, surađujući s USAID-ovim projektom “Diaspora Invest”, povezali s pripadnikom dijaspore koji se nedavno vratio u BiH i aktivno radi na povezivanju tržišta BiH i Italije.

Vodič za općine
Primjer iz Čapljine jedan je od onih koji na reprezentativan način pokazuju značaj uvezivanja dijaspore i domaćih poduzetnika, a na što se, u vremenima kada je ključno održati razinu ekonomske aktivnosti, gleda kao na ključ ojačavanja gospodarske slike zemlje u cjelini, piše portal Večernjeg lista BiH. Povezivanje dijaspore s domovinom, a što se već manifestira kroz niz uspješnih primjera u pojedinim lokalnim zajednicama, tema je koja sve više dobiva na značaju, a dobivat će i još više usvajanjem učinkovitijih modela komunikacije koji su i preduvjet eventualnih partnerstava koja donose nova radna mjesta. USAID-ov projekt “Diaspora Invest” predstavio je ovih dana nove mehanizme za jačanje povezivanja lokalnih zajednica s bosanskohercegovačkom dijasporom, a vodič za jedinice lokalne samouprave pod nazivom “Novi alati komunikacije u suvremenom dobu” služit će zaposlenicima općina i gradova koji surađuju s dijasporom.

– Ova inicijativa odraz je sve veće potrebe za prilagođavanjem komunikacijskim trendovima u digitalnom dobu. Uz ubrzani tempo tehnološkog napretka, tradicionalni načini komunikacije postaju zastarjeli, što je stalni izazov za jedinice lokalne samouprave – kazao je Armin Alijagić iz Biznis centra bh. dijaspore. Objasnio je i kako vodič može pružiti lokalnim zajednicama konkretne smjernice i alate kako bi učinkovito komunicirale i povezivale se s dijasporom koja je sve više raspršena diljem svijeta.

Upravo su novi komunikacijski alati putem novih medija vrlo važan čimbenik povezivanja, poglavito uzimajući u obzir činjenicu da u iseljeništvu postoji niz uspješnih pojedinaca podrijetlom iz BiH koji imaju želju investirati u domovinu ili pak, na temelju svojih poslovnih veza, predstavljati svojevrsni most s nekim uspješnim kompanijama sa Zapada.

Susreti i poslovi
Osim novih medija, susreti “uživo” i dalje su iznimno učinkovit mehanizam koji može stvoriti pretpostavke za nove poslove u BiH. Pravi način za to su konferencije koje se održavaju u nekoliko gradova u zemlji, a među njima je i Mostar koji je domaćin sada već tradicionalne konferencije “Connecto” koju organizira Tehnološki park Intera.

Razvoj prometa, a osobito zračnog, u vremenima koja traže brzu i učinkovitu reakciju svakako je idući preduvjet snažnijeg investicijskog ciklusa sa Zapada koji bi uključivao dijasporu. Naravno, olakšavanja birokratskih prepreka, počevši od onih iz nadležnosti lokalne samouprave pa do entiteta, važan je korak koji je potrebno napraviti kako bi se privuklo ulaganje. U tom smislu svakako je potrebno uputiti na poteze vlasti koje imaju namjeru usvojiti nekoliko važnih zakonskih rješenja za poboljšanje poslovne klime, a kada govorimo o Federaciji, ona će smanjiti porezno opterećenje na rad. Usko vezana tematika uz ovu je i digitalizacija koja podrazumijeva i smanjenje potrebnih procedura, ali i ubrzanje procesa registracije obrta.

Na kraju, registar dijaspore alat je uz koji bi se učinkovitije razvijao odnos lokalnih zajednica s iseljenicima, a time i ojačale pretpostavke da oni koji su napustili svoj rodni kraj, a na Zapadu pokrenuli biznis, jednoga dana odluče dio svojeg kapitala uložiti u rodni kraj. Upravo je na općinama i gradovima veliki izazov privlačenja stranih ulagača putem razvijanja suradnje s dijasporom, no isto tako, treba uputiti na činjenicu da se jedinice lokalne samouprave često u medijima nalaze među pozitivnijim primjerima i pričama koje unose optimizam u bosanskohercegovačke gospodarske tokove.

 

 

The post BiH, uz malo truda, lako može privući milijune iz dijaspore first appeared on ABCportal.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?