Zapadnohercegovačka županija najbogatija u FBiH poslije sarajevske, Grude se najviše razvile

Zapadnohercegovačka županija najbogatija u FBiH poslije sarajevske, Grude se najviše razvile

Link na izvornu vijest

Zapadnohercegovačka županija je najbogatija u Federaciji Bosne i Hercegovine, poslije sarajevske, a prihodi su prešli pet milijardi KM i najviše se razvila općina Grude, kazano je na susretu privrednika u Grudama povodom svečanog obilježavanja dana te općine.

Premijer Vlade Zapadnohercegovačke županije Predrag Čović je naglasio da se, prema indeksu razvijenosti u 2022. godini, Zapadnohercegovačka županija nalazi na drugom mjestu u FBiH.

“Malo privredno čudo koje nema ni sto hiljada stanovnika, a bilježi izvrsne ekonomske rezultate, raste iz dana u dan”, kazao je premijer Čović.

Istaknuo je da ukupni prihodi ZHŽ rastu iz godine u godinu, pa su u 2022. prešli čak pet milijardi maraka i došli do 5.235,810.329 KM, dok je neto dobit gotovo pola milijarde maraka.

“Svi privredni pokazatelji bilježe pozitivne rezultate, broj zaposlenih u ZHŽ je također u porastu i u 2022. godini iznosio je 20.915”, naglasio je premijer ZHŽ.

Prosječna neto plata u ZHŽ je iznosila 1.002 marke, što ocjenjuje također ozbiljnim rastom ako se uzme u obzir činjenica da je u 2021. ona bila 892 KM, a u 2020. godini 873 KM.

Od četiri lokalne zajednice tog kantona, po njegovim riječima su najviše rasle Grude i to za 28,5 posto, dok je u odnosu na prethodno analiziranu godinu, Široki Brijeg rastao za 24,2 posto, Posušje za 23,6 posto, a Ljubuški za 18 posto.

Čović je naglasio da su strateški ciljevi i prioritet u radu Vlade Zapadnohercegovačke županija, ekonomski razvoj, društveno odgovorni i učinkovito organizirana županija, te je okviru strateških ciljeva definirala prioritete i poduzima konkretne mjere za realizaciju tih prioriteta.

“Za ostvarenje ovih ciljeva potrebna je saradnja između svih nivoa vlasti, privrednika, organizacija i građana, kako bismo stvorili okruženje koje će poticati rast i napredak cijelog društva, te nas inspirirati da nastavimo raditi zajedno, te kako bismo našu Županiju učinili još boljim i ugodnijim mjestom za život i rad”, zaključio je premijer ZHŽ Predrag Čović.

Dnevnik.ba

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?