Srpski političari iz BiH pisali Europskom parlamentu i američkom kongresu: ‘Ćelije ISIL-a u BiH mogle bi se aktivirati’

Srpski političari iz BiH pisali Europskom parlamentu i američkom kongresu: ‘Ćelije ISIL-a u BiH mogle bi se aktivirati’

Link na izvornu vijest

Zastupnici i izaslanici Parlamenta BiH izabrani iz RS-a uputili su Europskom parlamentu i američkom Kongresu pismo u kojem iznose viđenje političke situacije u BiH iznoseći tvrdnje o terorističkim ćelijama u BiH koje bi mogle biti aktivirane. Na početku pisma ističu da su daytonska struktura BiH i mehanizmi uspostavljeni Daytonskim mirovnim sporazumom od ključne važnosti za stabilnost BiH jer su politike upravljanja i preovlađujući pogledi na svijet tri konstitutivna naroda “veoma različiti”.

“Na primjer, najveća bošnjačka politička stranka izrazito je islamističke orijentacije. Eliminiranje ustavnih elemenata podjele vlasti, dakle, nezamislivo je za Srbe i Hrvate u BiH”, navodi se. Smatraju da je Ustav BiH na udaru visokog predstavnika i drugih stranih aktera koji, kako tvrde, centraliziraju BiH suprotno Ustavu BiH. Dodaju da se RS suprostavlja daljnjoj eroziji Ustava. “Među onima koji pokušavaju da ukinu daytonski kompromis su političari koji predstavljaju bošnjački narod u BiH, koji često poziraju kao postnacionalistički reformatori koji zagovaraju ono što nazivaju ‘građanskom državom’ BiH. Nitko ne treba da se zavarava ovim verbalnim lukavstvom. Budući da Bošnjaci čine neznatnu većinu stanovništva u BiH, ‘građanska’ BiH koju ovi političari prizivaju bila bi zemlja kojom bi za Bošnjake vladali Bošnjaci. Navedene nacionalističke politike najvećih bošnjačkih stranaka, kao i stalna nastojanja da ostvare prevagu u institucijama vlasti u BiH, potvrđuju njihovu namjeru da vladaju BiH bez Srba i Hrvata”, stoji u pismu.

Autori tvrde da RS nastavlja da podržava nastojanja BiH da postane članica Europske unije i provede reforme neophodne da se to postigne. “Značajan napredak koji je BiH nedavno postigla u reformama neophodnim za početak pregovora o članstvu u EU pokazuje šta domaći lideri u BiH mogu postići kada im se ostavi prostor za dogovor”, navodi se. Dodaju da bi za ulazak u EU bilo neophodno zatvaranje Ureda visokog predstavnika. “Druga reforma koja je očigledno potrebna da bi BiH krenula naprijed na putu ka članstvu u EU je da suci Ustavnog suda BiH budu državljani BiH umjesto da strani suci sa rezerviranim pozicijama čine blok koji ima prevagu”, stoji u pismu. Smatraju da je EU s pravom navela da je zamjena stranih sudaca jedan od 14 ključnih prioriteta za europske integracije BiH i da ova reforma mora biti završena bez odlaganja. “Tek nakon nekoliko desetljeća odbijanja bošnjačkih stranaka da prihvate odavno zakašnjelu reformu u okviru koje bi strani suci bili zamijenjeni domaćim, NSRS je u lipnju 2023. godine donijela odluku da privremeno obustavi sprovođenje određenih odluka Ustavnog suda BiH dok to pitanje ne bude riješeno na Parlamentarnoj skupštini BiH. RS se nada da će pitanje stranih sudaca biti uskoro riješeno u paketu sa ostalih četrnaest ključnih prioriteta europskih integracija”, ističu autori pisma.

U nastavku ističu da Dejtonski mirovni sporazum nije dao ovlaštenje visokom predstavniku da nameće odluke u BiH te dodaju da je posljednji legitimno izabrani visoki predstavnik otišao iz BiH 2021. godine. “Ostavljajući po strani činjenicu da Schmidt nije legitimni visoki predstavnik, samokićenje diktatorskim ovlašćenjima nad BiH i njenim građanima su drska i šokantna zloupotreba vladavine prava. Nitko, uključujući čak i visokog predstavnika koji bi bio legitimno imenovan, nema nikakva zakonska ovlaštenja da donosi zakone u BiH pukom odlukom”, navodi se. Autori osuđuju nametanje izmjena Krivičnog zakona BiH kojim se utvrđuju zatvorske kazne za neprovođenje odluka visokog predstavnika. Tvrde da je Narodna skupština RS-a kao odgovor na “bezakonje” usvojila zakon kojim se prekida objavljivanje odluka OHR-a u Službenom glasniku RS-a. “Funkcionere Republike Srpske goni po fiktivnom zakonu neustavno tužiteljstvo, pred neustavnim sudom, sa ciljem da se izvrši tiranska, antidemokratska, nezakonita odluka stranca protiv legalno izabranih i imenovani dužnosnika koji su jednostavno izvršili formalne procedure koje su po zakonu bili dužni da izvrše”, navodi se.

U nastavku pisma autori tvrde da je BiH već dugo utočište “radikalnih islamista”. “Najveća stranka koja predstavlja većinsku nacionalnu grupu u BiH, Bošnjake, eksplicitno je islamistička u svojoj ideologiji”, navodi se. Dodaju da u Federaciji BiH postoje sela u kojima stanovnici provode šerijatski zakon te da su dijelovi BiH naseljeni Bošnjacima i dalje dom brojnim “spavačkim ćelijama Al Qaide i ISIL-a”. “Koje bi potencijalno mogle biti aktivirane ako i kada stigne naređenje. Iako se čini da je sigurnosna situacija stabilna u dijelovima BiH koji su naseljeni Hrvatima i Srbima, nažalost, većina sarajevskih političkih institucija i medijskih kuća nije spremna da se suoči sa ovim problemom”, navodi se. Autori smatraju da će aktualni rat u Pojasu Gaze pogoršati situaciju i donijeti nove sigurnosne probleme u zemlji. “U svjetlu ovih činjenica, neobjašnjivo je da OHR, uz podršku mnogih zapadnih država, pokušava centralizirati BiH, koncentrirajući na taj način svu vlast u rukama Bošnjaka i jačajući islamistički vrh u Europi”, navodi se.

Pismo potpisuju član Kolegija Zastupničkog doma BiH Nebojša Radmanović, član Kolegija Doma naroda BiH Nikola Špirić, predsjedavajuća Kluba SNSD-a u Zastupničkom domu BiH Sanja Vulić, predsjedavajući Kluba Srba u Domu naroda BiH Sredoje Nović i zastupnik Demokratskog saveza – Demos u Predstavničkom domu BiH Čedomir Stojanović.

The post Srpski političari iz BiH pisali Europskom parlamentu i američkom kongresu: ‘Ćelije ISIL-a u BiH mogle bi se aktivirati’ first appeared on ABCportal.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?