Zdravko Mamić ekspresno nadoknadio štetu mještanima hercegovačkog naselja, a za koju su krivi njegovi solari

Zdravko Mamić ekspresno nadoknadio štetu mještanima hercegovačkog naselja, a za koju su krivi njegovi solari

Link na izvornu vijest

Zdravko Mamić ekspresno nadoknadio štetu mještanima hercegovačkog naselja, a za koju su krivi njegovi solari

Usred kišnih oborina u naselju Međine kod Mostara bujične poplave je izazvala voda koja se skupila na gradilištu solarne elektrane, te mještanima navrla u podrume i uništila zimnice, ljekovito bilje, ogrjev i putnu infrastrukturu, potvrđeno je za Klix.ba.

Predsjednik udruge Međine Alen Maksumić nam kaže da su štete procijenjene na oko 10 tisuća KM i da je investitor solarnih elektrana u rekordnom roku pristupio sanaciji, te oštećenim mještanima isplatio procijenjenu novčanu naknadu.

 

Za nastalu situaciju iz ove udruge krive gradske vlasti koje su investitorima izdale dozvole bez pripremljenog terena za oborinske vode.

“Znamo da je to od solara, ali ne možemo kriviti investitore ni izvođače radova, jer su oni odmah pristupili rješavanju problema. U roku od dva sata su građevinske mašine bile na terenu i sanacija se već privodi kraju, a u roku od osam sati svim oštećenim mještanima je isplaćena novčana naknada za procijenjenu štetu i ljudi su zadovoljni time”, kazao je Maksumić za Klix.ba.

Ističe da su zadnji put velike bujične poplave zabilježene 1963. godine, kad je bilo ogoljeno brdo na kojem se grade solari, ali da investitori nisu mogli znati za problem, jer ih nitko nije upozorio na to kad su zemlju uzeli pod koncesiju, a kako nije bilo velikih kiša, problem nije detektiran.

“Znalo se za potok u selu, ali ovo je bilo iznenađenje, jer je voda prošla svojim tokom kojim je prošla 1963. godine, te mještanima koji su sagradili građevine u koritu potoka nanio vodu i blato, ali su investitori jako brzo reagirali”, pojasnio je Maksumić.

Tvrdi da su na mjestu gdje se pojavio problem već bili hidrolozi i geolozi, te se krenulo sa izgradnjom upojnih bunara i propusnih brana kako se ovakva situacija ne bi više dogodila.

Naselje Međine broji oko 200 stanovnika, a udruga je, kako tvrde, u ime njih 90 posto, koji su stavili svoj potpis na peticiju, sklopilo sporazum o suradnji s investitorom, koji se obavezao da će kontinuirano ulagati u njihovo mjesto i tada se krenuo graditi bazena za pitku vodu, koje to naselje udaljeno sedam kilometara od grada nema, kao svjedok zanemarenosti gradskih struktura.

Koncesiju za gradnju solarne elektrane na brdu iznad Međina između ostalih dobile su tvrtka “Lena” i “Plavo sunce”, čiji je većinski vlasnik Zdravko Mamić.

Zanimljivo je da na ovoj lokaciji solarnu elektranu za vlastite potrebe planira graditi i Grad Mostar.

Objava Zdravko Mamić ekspresno nadoknadio štetu mještanima hercegovačkog naselja, a za koju su krivi njegovi solari pojavila se prvi puta na Ljubuški na dlanu.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?