I MI SMO NEKOME ZAPAD: MLADI ODLAZE, A PRIMAMO STRANU RADNU SNAGU

I MI SMO NEKOME ZAPAD: MLADI ODLAZE, A PRIMAMO STRANU RADNU SNAGU

Link na izvornu vijest

Zbog sve većeg odlaska radno sposobnog stanovništva iz BiH, od kojih veliki dio čine mladi, a koji odlaze sve češće, ne zbog samo ekonomske, već i političke i sigurnosne situacije, poslodavci u BiH ostaju bez kvalifikovanog, stručnog domaćeg kadra koji bi zaposlili.

U Bosni i Hercegovini u prvoj polovini 2023. godine, kada je u pitanju strana radna snaga, ukupno je izdato 2.490 radnih dozvola, od čega je u Federaciji izdata 1.031 dozvola, u RS-u 1.236, i u Brčko distriktu 223.

Najveći broj radnika zaposlen je u građevinarstvu, čak 999, slijede trgovina na veliko I malo 323, prerađivačka industrija, umjetnost, zabava I rekreacija, poslovanje nekretninama, hotelijerstvo i ugostiteljstvo. 

Što se tiče brojnosti stranih radnika prema državama porijekla, najviše radnih dozvola izdato je državljanima Turske (732), Srbije (336), Nepala (163), Bangladeša (159), Kine (134), Indije (128), Hrvatske (67). (ovo čitam, ovo ispod ide na ekran)

Najviše radnih dozvola izdato je državljanima:

Turske: 732

Srbije: 336

Nepala: 163

Bangladeša: 159

Kine: 134

Indije: 128

Hrvatske: 67

Admir Čavalić, ekonomski analitičar, kaže:

  • Vjerovatno da će inostrana radna snaga biti učestalija razmijevajući iskustva zemalja istočne Evrope I zapadnog Balkana. Koje poslove će stranci uzimati, one koje BiH radnik nije spreman da radi, štaviše i ukoliko ima mogućnost da ostvari zaradu možda nije spreman da radi neke poslove iz nekih svojih razloga. Tako da, kao što nama postoji zapad, tako i mi smo nekome zapad i ima radnika u nekim zenljama koji su spremni doći raditi u BiH. I plaćati porez ovdje – rekao je on za Hayat.

(A. Hadžić)

Pogledajte prilog OVDJE.

The post I MI SMO NEKOME ZAPAD: MLADI ODLAZE, A PRIMAMO STRANU RADNU SNAGU first appeared on Hayat.ba.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?