Skupljanje žireva: Kilogram 4€, dnevno jedna osoba prikupi oko 30 kg

Skupljanje žireva: Kilogram 4€, dnevno jedna osoba prikupi oko 30 kg

Link na izvornu vijest

Vrijeme je idealno za skupljanje žireva. Uprava šuma u Vinkovcima otkupljuje 20 vagona, pa su sakupljači odlučili zasukati rukave. Kilogram žira hrasta lužnjaka bit će plaćen četiri eura, a ovaj sezonski posao prilika je mnogima da podebljaju kućni budžet.

S kantom u ruci umirovljenica Ivanka prebire po šumskom tlu.

Traži male smećkaste plodove koji imaju kapicu i nisu šuplji.

– Sad je pao list pa ga je malo teže vidjeti ispod lista. Mora se list razgrtati da se vidi ima li ga ili nema, govori Ivanka Margić iz Nijemaca.

Dnevno skupi 60-ak kilograma žira. U potrazi je za zaradom, zato obilazi cijelu šumu.

Iz lova na šumske plodove i Dino se vratio s punim kantama.

– Mora se prvo pronaći veći hrast i mora se ići malo šire, kolika je krošnja. Katkad bude iznad lišća, katkad ispod. Mora se malo prokopati, pokazuje Dino Knežević iz Otoka.

Šumarija Lipovac izdala je već 50-ak dozvola skupljačima žira.

– Cijena je poznata, 4 eura. Mislim da je to prihvatljiva priča. Dobar sakupljač imao je prosjek od 40-ak kilograma, sada je to 30. Mislim da je to solidna dnevnica, naglašava Krasnodar Sabljić, voditelj UŠP-a Vinkovci.

– Mi trebamo goleme količine i sve što oni donesu na otkup mi ćemo preuzeti, istaknuo je Josip Gregorović, revirnik u Šumariji Lipovac.

Jer hrast orijaš, koji krošnjama nebo para, nekada je bio maleni žir.

Ovih se dana rasipavaju po spačvanskoj šumi.

– Unosimo 300 kilograma po hektaru, a ovaj žir koji nije obojen, to je domaći žir autohtoni iz ove sastojine, pokazuje Željko Stipanović, upravitelj Šumarije Gunja.

– Ova površina zahvaćena je elementarnom nepogodom. Famoznom stoljetnom olujom. Mi bismo voljeli da skupimo žireva i preko našeg plana jer možemo uskladištiti u hladnjaču za iduću godinu, rekao je Sabljić.

U šumi uništenoj u oluji trebala bi uz njegovu pomoć niknuti mala vojska novog hrasta.

HRT.hr

The post Skupljanje žireva: Kilogram 4€, dnevno jedna osoba prikupi oko 30 kg appeared first on Brotnjo.info | Čitluk – Međugorje – Hercegovina.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?