Žene i dalje plaćene 13 odsto manje u odnosu na muškarce

Žene i dalje plaćene 13 odsto manje u odnosu na muškarce

Link na izvornu vijest

BRISEL – Žene u EU i dalje su u prosjeku plaćene 13 odsto manje u odnosu na muškarce na istim poslovima, uprkos činjenici da su jednake plate dio zakona Unije, saopštila je Evropska komisija.

Žene i dalje plaćene 13 odsto manje u odnosu na muškarce

FOTO: Pixabay

“Jednaka plata za isti posao ili radno mjesto jednake vrijednosti jedan je od osnovnih principa EU. To je ustanovljeno Rimskim ugovorom 1957. godine. Međutim, napredak u radu na eliminaciji rodne razlike u platama stagnira ove godine i spor je u posljednjih nekoliko godina”, navodi se u saopštenju.

Komisija je, u pokušaju da pomogne rješavanju problema, izdala Ukaz o transparentnosti zarade, koji je stupio na snagu početkom juna.

Direktiva, koja je u zakonu EU, postavlja okvir za primjenu ideje o “radu jednake vrijednosti” i kriterijume poređenja koji uključuju vještine, trud, odgovornost i uslove rada.

Dokument ima za cilj da pomogne radnicima da identifikuju platnu diskriminaciju i da je ospore. Međutim, to tek treba da bude transponovano u državno zakonodavstvo u 27 zemalja EU, koje imaju rok od tri godine da to urade. Nezavisne novine

Чланак Žene i dalje plaćene 13 odsto manje u odnosu na muškarce се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?