Dodik: Minimalna plaća u RS-u će biti 1.050 KM?

Dodik: Minimalna plaća u RS-u će biti 1.050 KM?

Link na izvornu vijest

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik rekao je da će se zalagati za povećanje minimalne plaće u ovom bh. entitetu na 1.050 KM.

Ekonomist Zoran Pavlović u izjavi za Klix.ba kaže da je to moguće samo pod uvjetom da se doprinosi na neto isplaćenu plaću snize na 50 posto.

S ovakvim uvjetima i doprinosima od 65 posto, to je nemoguća misija. Nemamo industriju koja je visokoprofitabilna da bi to izdržala. Mi u Republici Srpskoj imamo tvornice s radnicima koji rade doradne poslove. Za te uposlenike sa niskim osobnim dohocima smo čak napravili reducirane obaveze plaćanja doprinosa, objašnjava za Klix Pavlović.

Premijer RS-a Radovan Višković je, podsjeća Pavlović, krajem prošle godine rekao da vlada planira napraviti kategorije profitabilnosti poslova koji se realiziraju u RS.

Tako je naveo da bankarstvo i financije imaju visoke zarade i oni mogu platiti veće doprinose.

Povećanjem minimalne plaće profitabilnost ostalim kategorijama bi bila ugrožena. Minimalna plaća povlači sa sobom korekcije i svih ostalih plaća u kompanijama. Nitko to ne objašnjava građanima, kaže Pavlović.

Podsjetio je i na to da su poslodavci posljednjim povećanjem minimalne plaće u RS-u od prošle godine rekli da moraju dati 50 miliona KM više za doprinose.

Ono što je suština je da povećanje minimalne plaće povlači dodatna izdvajanja poslodavaca, a poslodavci nemaju profita toliko da to mogu da izdrže, dodaje.

Objašnjava da se tako industrija u entitetu Republika Srpska može uništiti.

Vi ako nametnete minimalnu plaću od 1.050 KM, pekarska industrija i sve ostale niskoprofitabilne industrije to ne bi izdržale. Jedino bi to mogli izdržati visokoprofitabilni sektori kao što je naprimjer bankarstvo, zaključio je Pavlović za Klix.

Objava Dodik: Minimalna plaća u RS-u će biti 1.050 KM? pojavila se prvi puta na Posušje.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?