Započelo mjerenje kvaliteta zraka zatvorenog prostora u vrtićima

Započelo mjerenje kvaliteta zraka zatvorenog prostora u vrtićima

Link na izvornu vijest

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, u naredna dva mjeseca, na području FBiH mjerit će kvalitetu zraka zatvorenog prostora u osam vrtića na području Sarajevske, Tuzlanske i Zapadnohercegovačke županije.

Aktivnost je započeta jučer i danas u vrtićima u Ljubuškom i Grudama, u okviru projekta koji Zavod za javno zdravstvo FBiH realizira u saradnji sa UNICEF-om BiH.

Uvid u kvalitetu zraka

Cilj je sticanje uvida u kvalitet zraka zatvorenog prostora u selektiranim vrtićima, a služit će kao osnova za donošenje i provođenje relevantnih preventivnih mjera i podizanje nivoa znanja nastavnog osoblja, roditelja i djece, kao i šire vrtićke zajednice, o značaju čistog zraka u prevenciji respiratornih oboljenja.

Kako navode iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH, visok nivo zagađenosti zraka višestruko ugrožava zdravlje ljudi. Posebnu opasnost može predstavljati kontaminiranost zraka u zatvorenim prostorima, gdje se provodi većina vremena i gdje zagađenost može biti znatno veća od vanjske. Na negativne utjecaje posebno su osjetljiva djeca, koja zbog zagađenosti zraka zatvorenog prostora mogu oboljeti od niza respiratornih bolesti.

Posjeta Dječjem vrtiću u Grudama bila je prilika i za promociju konzumacije cjelovitih žitarica, na Dan cjelovitih žitarica.

Za bolje sutra djece

Voditeljica Odjela za higijenu i zdravstvenu ekologiju Službe za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine Aida Filipović Hadžiomeragić kaže da su na taj način promociju zdravih stilova življenja inkorporirali u predškolske odgojno-obrazovne ustanove, što je i dio njihovog strateškog djelovanja, jer su svjesni da treba krenuti od najranijeg uzrasta radi zdravlja u kasnijim fazama života.

Nada se da će, uz potporu UNICEF-a i u suradnji sa Federalnim ministarstvom obrazovanja i nauke kao i Federalnim ministarstvom zdravstva, nastaviti aktivnosti na promociji implementacije standarda i normativa ishrane u odgojno-obrazovnim institucijama koje rade od 2014. godine. U tom kontekstu, planiraju obilazak odgojno-obrazovnih ustanova na području Federacije BiH, u naredne tri godine.

”Smatramo da ćemo omogućiti da oni samoodrživo nastave širiti akreditacionu šemu vrtića odnosno škola prijatelja zdrave ishrane te da će se na taj način obuhvatiti sve odgojno-obrazovne ustanove (predškolske i školske) na području Federacije BiH”, kazala je u informaciji za Fenu.

Željka Penava, v.d. direktorice Dječjeg vrtića Grude ističe da je važna zdrava ishrana djece još od ranog uzrasta, a posjete ove vrste iskorak su u radu tog vrtića. Potrudit će se sve to primijeniti i u radu kuhinje u njihovom vrtiću.

Post Započelo mjerenje kvaliteta zraka zatvorenog prostora u vrtićima je prvi puta viđen na Grude Online.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?