Evakuirani bh. državljani iz Gaze stigli u Izbjeglički centar Salakovac kod Mostara

Evakuirani bh. državljani iz Gaze stigli u Izbjeglički centar Salakovac kod Mostara

Link na izvornu vijest

Prva grupa bh. građana evakuiranih iz Gaze i njihovih srodnika palestinskog porijekla stigla je na aerodrom u Sarajevo iz Istanbula. Prema planu, druga grupa će se ukrcati u avion u Istanbulu oko 20 sati i krenuti put Sarajeva. Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je jučerašnjom odlukom omogućilo da osim bh. građana evakuiranih iz pakla Gaze, u Bosnu i Hercegovinu mogu ući i s njima evakuirani srodnici palestinskog porijekla. Svi su iz Gaze izašli preko prijelaza Rafah, a potom iz Egipta prebačeni avionom u Istanbul, odakle je prva grupa doputovala u ponedjeljak popodne u Sarajevo.

Nakon što su doputovali na Sarajevski aerodrom, stigli su u ponedjeljak u Izbjegličko-prihvatni centar Salakovac kod Mostara. Njih su dočekale, između ostalih, ekipe Crvenog križa Grada Mostara, koji su im osigurali topli obrok, piše Avaz. Također, ispred Centra su predstavnici Merhameta Mostar i Koordinacije humanitarnih udruženja i radnika Grada Mostara koji su pripremili lunch pakete za pristigle u Centar.

Inače, ovaj Centar, osnovan prije 23 godine, djeluje pod okriljem Ministarstva. U jeku migrantske krize bio je krcat i u njemu je boravilo 270 osoba, isključivo, obitelji s djecom. Prema posljednjim informacijama, Centar je prazan. U tom kompleksu je i Readmisijski centar. Ulazak u centar nije nikome dozvoljen.

The post Evakuirani bh. državljani iz Gaze stigli u Izbjeglički centar Salakovac kod Mostara first appeared on ABCportal.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?