Nestašica Klavocina u Hrvatskoj, kakvo je stanje u BiH?

Nestašica Klavocina u Hrvatskoj, kakvo je stanje u BiH?

Link na izvornu vijest

Hrvatska farmaceutska kompanija Pliva HALMED-u je prijavila nestašicu antibiotika koji se često propisuje za bakterijske upale kod djece i odraslih.

Nije prijavljena nestašica

Uzroci privremene nestašice na tržištu u Hrvatskoj povezani su s proizvodnjom, dok za domaće tršište, kako su za Bljesak.info potvrdili u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH, proizvođač Pliva nije prijavio nestašicu lijeka Klavocin.

Također, kako su istaknuli, u slučaju nestašice, postoji dovoljan broj zamjenskih lijekova tako da mjesta za paniku nema.

”Uvidom u službenu evidenciju konstatirali smo da proizvođač Pliva nije prijavio nestašicu lijeka Klavocin. Klavocin predstavlja kombinaciju amoksicilina i klavulanske kiseline i na tržištu BiH trenutno ima 32 lijeka sa ovim aktivnim supstancama (a u različitim farmaceutskim oblicima, jačinama i pakiranjima) koji imaju važeću dozvolu za stavljanje u promet. Obzirom na broj dozvola za stavljanje lijeka u promet sa ovim aktivnim supstancama velika je vjerovatnoća da postoji zamjena”, rekli su za Bljesak.info iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Nema razloga za paniku

Iako Klavocin trenutno nije dostupan na tržištu u Hrvatskoj, iz HALMED-a kažu da nema razloga za zabrinutost, jer su u prometu drugi lijekovi s istom djelatnom tvari, iste jačine i oblika koji imaju važeće odobrenje. Time je osigurana zamjenska terapija.

“Naša ustanova trenutno ima zalihu Klavocin tableta za otprilike mjesec dana, dostupni su lijekovi istog sastava od drugih proizvođača na tržištu trenutno, tako da se nadamo da će te količine biti dostatne za nadolazeću zimsku sezonu”, objasnili su iz HALMED-a za hrvatske medije.

Antibiotik Klavocin će na Hrvatskom tržištu biti nedostupan do 10. siječnja 2024. godine.

Post Nestašica Klavocina u Hrvatskoj, kakvo je stanje u BiH? je prvi puta viđen na Grude Online.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?