FOTO: Božićna priredba učenika Srednje škole A. B. Šimića Grude

FOTO: Božićna priredba učenika Srednje škole A. B. Šimića Grude

Link na izvornu vijest

Tradicionalna božićna priredba učenika i profesora Srednje škole A. B. Šimića Grude održana je u srijedu 20. prosinca u 19.00 sati u kinodvorani u Grudama.

Dvorana je bila premalena za sve one koji su željeli uživati u trudu, radu i talentima naših srednjoškolaca i njihovih profesora.

Nakon uvodnih pjesama „Maranatha“ i „Betlehemska sveta noć“ u izvođenju zbora srednje škole koji vodi prof. glazbe Antonija Ivandić, božićnu priredbu su nastavile članice recitatorske sekcije pod vodstvom profesorica Mirele Knezović i Danijele Čale; Vjekoslava Barić i Gabrijela Šimić s pjesmom A. B. Šimića „Okreni lice Gospode“, a Tea Ćorluka recitirala je „Molitvu na putu“ istog pjesnika.

Najdojmljiviji dio programa svakako je bio dramski komad „Isus u kafiću“ u izvođenju dramske sekcije škole pod vodstvom profesorica Ankice Boban, Marijane Čuljak, Andrijane Mikulić, Dražene Iličić, Zore Palac i Žane Pinjuh. Članovi likovne sekcije Lana Palac i Ivan Begić na čelu s prof. Andrijanom Mlinarević -Cvetković pripremili su pozornicu.

Mladi glumci su skoro pa profesionalno iznijeli svoje uloge tipičnih likova ovog našeg kraja: samohrana majka koja radi u kafiću, a vezom je dobila državni stan, bogati povratnik iz Njemačke koji ima obitelj, ali je iskvaren novcem pa se smuca okolo s mlađim ženama, seoska pijanica koja pije kako bi zaboravio tragediju gubitka djeteta, mladi sportaš kojem tata diktira karijeru, siromašni propalica koji žica okolo pomoć od drugih, noćni čuvari muslimanske i katoličke vjeroispovijedi koji si međusobno ulijeću u smjene kako kome zatreba za blagdane, općinski službenik koji svima soli pamet, mlada odgojiteljica u vrtiću koja traži ljubav, a još više pravog Zaručnika duše, moderne cure u izlasku i drugi.

Scenarij drame bio je bogat duhovitim dijalozima koji su vjerno dočaravali našu svakodnevicu, izaze, poglede na svijet, društvene probleme, te otkrivali kako ispod svakog bijega u grijeh, u zlo, stoji neka duboka bol, trauma, siromaštvo duha, neznanje, neprosvijećenost, tupost. I sve se to mijenja kada u kafić stigne nepoznati lik koji za sebe kaže da je Isus, ali ga ostali smatraju putujućim glumcem. Kako im on počinje otkrivati istinu o njima samima i suočavati ih sa njihovim pravim problemima, odnosno sa pravim blagoslovima koje imaju u svojoj obitelji, ženi i djeci; naši likovi se srećom mijenjaju, uviđaju svoje pogreške i odabiru pravi moralni put. Osobni susret s Isusom kojeg su doživjeli likovi u predstavi kao da je zaokružio Šimićeve stihove koje smo čuli na početku priredbe:

„Ko sjene tonu stoljeća i puci,
I srce često za prolaznim luta.
A Ti tek znadeš svrhu moga puta,
I pravi život u Tvojoj je ruci.

Na kraju programa završni pozdrav i zahvalu izvođačima uputio je ravnatelj škole prof. Mladen Leko koji je kazao kako se uistinu ponosi radom svojih profesora i učenika i da se uz ovakvu mladost ne trebamo bojati budućnosti.

Božićna priredba srednje škole Grude pokazala je kakvi prekrasni plodovi dolaze iz uloženog truda, rada i vremena kojeg su izdvojili učenici sa svojim profesorima i upravo zbog toga šteta je što se ova dramska predstava neće ponoviti u još nekoj prilici. Bila bi nadasve poučna i zabavna i za neke druge gledatelje kao što je bila večerašnjoj publici koja je izvođače nagradila dugotrajnim pljeskom.

Paula Tomić / grude-online.info

Post FOTO: Božićna priredba učenika Srednje škole A. B. Šimića Grude je prvi puta viđen na Grude Online.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?