Hrvatska: Policijske kamere snimat će i unutrašnjost automobila, pojaseve i mobitele, sve kreće od Nove Godine

Hrvatska: Policijske kamere snimat će i unutrašnjost automobila, pojaseve i mobitele, sve kreće od Nove Godine

Link na izvornu vijest

Hrvatska policija je još u svibnju ove godine objavila postupak javne nabave u kojem planira nabaviti, među ostalim, nove presretače za nadzor brzine vrijedne 2 milijuna i 14 tisuća eura te nabavu kamera i druge opreme za prometnu policiju vrijedne 1,55 milijuna kuna.

Dio te opreme koja se financira isključivo iz sredstava Nacionalnog programa sigurnosti prometa na cestama, već je u sastavu policije. Na ukupno 363 lokacije diljem Hrvatske u 2023. godini, što je za 30-ak više nego 2022. godine, prema podacima MUP-a iz listopada, postavljeni su fiksni uređaji (kamere) za nadzor brzine, piše Jutarnji list.

– Kamere koje će se u 2024. postaviti za nadzor brzine trebale biti instalirane u prvom polugodištu 2024. godine. Neće se postavljati na autoceste već na ostale ceste – rekao nam je Josip Mataija, voditelj Službe sigurnosti cestovnog prometa Ravnateljstva policije.

Najviše lokacija dosad postavljenih fiksnih uređaja je na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske – čak 52, odnosno svaka sedma lokacija na hrvatskim cestama nalazi se upravo na području te policijske uprave. Grad s najviše lokacija je Zadar sa 17 lokacija. Čisto usporedbe radi, na području čitave Policijske uprave zagrebačke, pod koju spadaju Grad Zagreb i Zagrebačka županija, ukupno ima ‘samo‘ 18 lokacija. Osim toga još je 115 uređaja koji se sele s lokacije na lokaciju, a u svakom trećem od njih je kamera koja snima nadzor, ali sama ‘kutija‘ djeluje preventivno da vozači smanjuju brzinu.

U 2022. godini i Hrvatske autoceste su pokrenule implementaciju novog prometno-informacijskog sustava na svojim autocestama, u sklopu kojeg će se postaviti više od 1700 digitalnih kamera za novi sustav video nadzora i videodetekcije.

Novi sustav nadzora i upravljanja prometom Crocodile 2 Croatia (Cro 2 Cro) dio je projekta Crocodile, koji je pokrenut na europskoj razini. Uvođenjem ovog sustava osigurat će se koordinirano upravljanje i vođenje prometa i time Hrvatska postaje dio integriranog ITS-a (Inteligentni transportni sustavi) na europskim cestovnim pravcima. Ovaj sustav detektirat će svaku opasnu situaciju, a već sada policija i Hrvatske autoceste razmjenjuju podatke o opasnim situacijama na autocestama. Sličan sustav nadzora prometa i prekršaja postoji i na autocestama u Sloveniji i Austriji, posebno u tunelima gdje kamere snimaju svako prekoračenje brzine, koja je i dalje glavni uzročnik najtežih prometnih nesreća s poginulim osobama.

Većina kamera postavit će se u prvoj polovici 2024. godine, a osim brzine kamere će snimati one koji ne koriste sigurnosni pojas, koriste mobitel tijekom vožnje, kao i motoriste koji skrivaju registarske pločice. Međutim, pravni stručnjaci problematiziraju koliko je zadiranje kamerama u unutrašnjost vozila, a to se sasvim sigurno događa kad se snima da li vozač koristi sigurnosni pojas ili mobitel u vožnji, zadiranje u zonu privatnosti i narušavanje temeljnih ljudskih prava.

Post Hrvatska: Policijske kamere snimat će i unutrašnjost automobila, pojaseve i mobitele, sve kreće od Nove Godine je prvi puta viđen na Grude Online.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?